Ο συνταγματάρχης Καντάφι με επιστολή του προς το συμβούλιο των συμμαχικών δυνάμεων - το οποίο συγκαλείται σήμερα στο Λονδίνο για την κατάσταση στη Λιβύη - ζητεί να δοθεί ένα τέλος «στις βαρβαρικές επιθέσεις».

Η επιστολή - που δημοσιοποιήθηκε από λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana - απευθυνόταν στους αντιπροσώπους περισσότερων από 49 χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Ο Μουαμάρ Καντάφι μέσα σε αυτό το γράμμα παρομοιάζει τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του στρατού της χώρας του με αυτές που οργάνωνε ο Αδόλφος Χίτλερ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανάμεσα στα άλλα ο Καντάφι γράφει: «Σταματήστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης... Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη... Για ποιον λόγο επιτίθεσθε εναντίον κάποιου που πολεμά την αλ Κάιντα;... Αφήστε την Αφρικανική Ένωση να διαχειρισθεί την κρίση, η Λιβύη θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσει η Ένωση».

Η μονοήμερη συνάντηση της αποκαλούμενης «ομάδας επαφής» περιλαμβάνει αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, της Αφρικανικής Ένωσης, της Αραβικής Διάσκεψης και του ΝΑΤΟ. Σκοπός της είναι ο σχεδιασμός της εξέλιξης των επιχειρήσεων λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Ομπάμα, όπου παρουσιάστηκαν οι λόγοι που οδήγησαν τους συμμάχους στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε ένα πλαίσιο ολοένα και αυξανόμενης κριτικής διάθεσης, καθώς υπάρχει έντονος σκεπτικισμός γύρω από το πραγματικό αποτέλεσμα της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που μπορεί απλώς να προετοιμάζει την επιθυμητή αλλαγή καθεστώτος.