Ο κύβος για το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου ερρίφθη, καθώς μετά την επιστροφή του Γ.Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες το θέμα θα τεθεί σε συνάντηση με τον Γ.Ραγκούση, ο οποίος έχει ήδη προετοιμάσει το έδαφος για τις θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Ημερησία, ο «Καλλικράτης» στο κράτος θα φέρει σημαντικότατες αλλαγές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από τος ανατροπές στη δομή, τη διάταξη, τις διαδικασίες και το ωράριο του Δημοσίου.

Από την εξίσωση που θα γίνει αναμένεται να θιγούν περίπου 100.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από λίγα ευρώ μέχρι και 1.000.

Το νέο μισθολόγιο θα περιλαμβάνει και αυξήσεις, όπως μελετάται για την περίπτωση δασκάλων και καθηγητών. Κατ'αντιστοιχία  με τον ιδιωτικό τομέα, θα εισαχθεί το κριτήριο της παραγωγικότητας, κάτι που θα δώσει κίνητρο σε όσους υπαλλήλους θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους και να κάνουν καριέρα.

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της, τονίζει ότι η εξίσωση των αποδοχών πρέπει να γίνει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, ενώ κρίσιμο παραμένει και το θέμα των απολύσεων.

«Με την κατάργηση των θέσεων καταργείται και η μονιμότητα, η οποία από εδώ και πέρα θα αφορά κάθε χρόνο όλο και λιγότερους εργαζόμενους» σημειώνουν συνδικαλιστές της.

Κεντρικό είναι και το θέμα των προσλήψεων: Με τον κανόνα «5 συνταξιοδοτήσεις - 1 πρόσληψη» να καθορίζει το δανειακό μέλλον της Ελλάδας, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί οι νέες προσλήψεις να αφορούν σε μόνιμο προσωπικό.