Φτωχός, διαχειριστικός και χωρίς αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που εγκρίθηκε ομόφωνα χθες από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και αναμένεται να ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η αντιπεφερειάρχης Ρεθύμνου, όπως λέει το δημοσίευμα που παρατίθεται από τα \”Ρεθυμνιώτικα Νέα\”, είναι με δεμένα τα χέρια αφού δεν προβλέπεται από τον προϋπολογισμό κανένα έργο και εναποθέτει τις ελπίδες της στο ΕΣΠΑ απ’ όπου μπορεί το Ρέθυμνο να προσδοκά αναπτυξιακά οφέλη εφ’ όσον βέβαια υπάρξει έγκαιρος προσανατολισμός, σχεδιασμός, ταχύτητα ενεργειών.

Κι ενώ το υπουργείο Εσωτερικών άφησε την επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) στα ίδια με το 2010 επίπεδα, υποχρεώνει τις Περιφερειακές Ενότητες να αποδώσουν στην Κεντρική Περιφέρεια ποσοστό 20% επί του ποσού που αναλογεί στην κάθε μια προκειμένου να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του νέου αιρετού οργάνου. Έτσι, το ποσόν που αναλογικά θα παρακρατηθεί από τη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ανέρχεται σε 650.000 ευρώ περίπου.

Έσοδα και έξοδα της Αντιπεριφέρειας μετά βίας ισοσκελίζονται αν συμπεριληφθεί και το ταμειακό υπόλοιπο έξι εκατομμυρίων ευρώ από την πρώην νομαρχία, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα θεωρήσουμε δεδομένο πως θα μπουν στο ταμείο της τα χρήματα που προβλέπονται στα έσοδα από τις κρατικές επιχορηγήσεις και που βέβαια ίσα ίσα αρκούν για τις ετήσιες λειτουργικές της ανάγκες, την ετήσια μισθοδοσία των υπαλλήλων της και την εξόφληση των χρεών της.

«Είναι ένας προϋπολογισμός ανάγκης, «τακτοποιητικός» θα έλεγα για να μπορούμε να πληρώσουμε τις οφειλές μας. Δεν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε αναπτυξιακό υπό την έννοια ότι δεν περιλαμβάνει χρήματα για να μπορούμε να πούμε ότι θα κάνουμε έργα. Οι κρατικές επιχορηγήσεις μας είναι ίδιες με πέρσι ενώ η Περιφέρεια από τους ΚΑΠ θα παρακρατήσει 20% από κάθε Ενότητα για να συντάξει τον δικό της προυπολογισμό.

Δεν αποτελούμε εξαίρεση εμείς. Για όλες τις ενότητες ισχύει η ίδια κατάσταση. Από τον προϋπολογισμό αυτό θα πρέπει να καταβάλουμε τις οφειλές μας και τα χρήματα που απομένουν για τεχνικό πρόγραμμα είναι ελάχιστα. Οι ελπίδες μας για ανάπτυξη εναποτίθενται στο ΕΣΠΑ, είναι τα μόνα χρήματα που κυκλοφορούν στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια Κρήτης φυσικά θα πρέπει ν΄ αρχίσει ν’ αναζητά κι άλλες πηγές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναπτυξιακού έργου, πηγές όπως είναι τα ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα» δήλωσε στα «Ρεθεμνιώτικα.Νέα.» η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook