Αποδείξεις θα πρέπει να συλλέγουν κατά τις αγορές τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το 2013, όπως επισήμανε σε δηλώσεις του, το Σάββατο, στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Μega, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Αν και δεν προσδιόρισε τα ποσά των αποδείξεων που θα απαιτούνται ανάλογα με τα φορολογικά κλιμάκια, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ακόμη και τα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ -τα οποία δεν έχουν αφορολόγητο και συνεπώς δεν έχουν λόγο να συγκεντρώνουν αποδείξεις- θα υποχρεωθούν να το κάνουν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα επιβαρύνονται με πρόστιμο.

«Θα ληφθεί μέριμνα ακόμη και γι\’ αυτούς, να χρειάζεται να μαζέψουν αποδείξεις για να μην μπουν σε ένα καθεστώς στο οποίο θα έχουν ένα malus, δηλαδή μια επιβάρυνση», σημείωσε ο κ. Μαυραγάνης.

Η συγκέντρωση των αποδείξεων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να επωφεληθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι από το ειδικό αφορολόγητο ποσό (έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ) που προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ειδικότερα, θα πρέπει να συγκεντρώνουν με τη μορφή αποδείξεων το 25% του δηλωθέντος εισοδήματός τους για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου, για ποσά υψηλότερα από 42.000 ευρώ, μέχρι τα οποία υπάρχει ωφέλεια από το ειδικό αφορολόγητο ποσό.

Σημειώνεται ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν προβλέπει αφορολόγητο ποσό.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι δεν θα έχουν αφορολόγητο από το 2013 και δεν είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις.

Όπως είπε, το σύστημα φορολόγησης με βάση έσοδα-δαπάνες θα ευνοεί τη συγκέντρωση παραστατικών αγορών και απ\’ αυτή την κατηγορία φορολογουμένων.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ο Γιώργος Μαυραγάνης, προανήγγειλε και μέτρα για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αντί μετρητών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Να εξωθηθεί ο κόσμος να πληρώνει με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα και να μειωθεί το ποσό των μετρητών που επιτρέπεται στην πληρωμή κάθε συναλλαγής. Αυτό είναι μέσα στα σχέδια, αλλά δεν υλοποιείται σε μια μέρα. Το έχουμε βάλει μπροστά και μέσα στο 2013 θα έχουμε συγκεκριμένα μέτρα».


in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook