Εικόνες απίστευτης έντασης και επεισόδια με τραυματίες ακόμα και εντός του κτιρίου της Βουλής σημάδεψαν την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ, με συνοπτικές διαδικασίες και απόντες τους περισσότερους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», καθώς η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούφεσκι κατέθεσε τον προϋπολογισμό, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των τροπολογιών.

Διαδηλωτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αντιπαρατάχθηκαν έξω από τη Βουλή, ενώ η ένταση μεταφέρθηκε και μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας, όπου επενέβη η ασφάλεια, απωθώντας βίαια βουλευτές της αντιπολίτευσης και απομακρύνοντας τους δημοσιογράφους.

Υπέρ του σχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση ψήφισαν 65 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά τέσσερις βουλευτές αλβανικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Η συνεδρίαση της Βουλής για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού διήρκεσε μόλις 35 λεπτά.

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσαν ότι η ασφάλεια της Βουλής τους απώθησε βιαίως από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Εικόνες από τους διαδρόμους της Βουλής έδειξαν κάποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν στα χέρια τραυματισμένους συναδέλφους τους από την επέμβαση της ασφάλειας της Βουλής και άλλους βουλευτές με σκισμένα πουκάμισα.

Προηγουμένως, η ασφάλεια της Βουλής απομάκρυνε και τους δημοσιογράφους από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του Κοινοβουλίου.


protothema.gr