Για διαστρέβλωση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών κατηγορεί τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ο κορυφαίος στον κόσμο διαχειριστής κεφαλαίου BlackRock, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδια αξιολόγηση χωρών, όπως η Ιταλία, η Ταϊλάνδη και το Καζακστάν.

Την ώρα που 23 χώρες αξιολογούνται μεταξύ «BBB+» και «BBB-» από τον οίκο Standard & Poor\’s, δηλαδή με τους χαμηλότερους βαθμούς επενδυτικής διαβάθμισης, έναντι μόλις 15 το 2008, τότε που άρχιζε η χρηματοπιστωτική κρίση, η αναλογία του χρέους τους προς το ΑΕΠ κυμαίνεται από 12% για το Καζακστάν, 44% για την Ταϊλάνδη και 126% για την Ιταλία.

Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης των ιταλικών ομολόγων από πιθανή στάση πληρωμών, που αξιολογούνται στη βαθμίδα «ΒΒΒ+», είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό των ομολόγων του Καζακστάν, που έχουν όμως την ίδια αξιολόγηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 3,7 τρισ. δολαρίων, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της σύστημα υπολογισμού του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, κρίνοντας ότι οι μετρήσεις των διεθνών οίκων είναι αναξιόπιστες.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook