Για διαστρέβλωση των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών κατηγορεί τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης ο κορυφαίος στον κόσμο διαχειριστής κεφαλαίου BlackRock, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ίδια αξιολόγηση χωρών, όπως η Ιταλία, η Ταϊλάνδη και το Καζακστάν.

Την ώρα που 23 χώρες αξιολογούνται μεταξύ «BBB+» και «BBB-» από τον οίκο Standard & Poor's, δηλαδή με τους χαμηλότερους βαθμούς επενδυτικής διαβάθμισης, έναντι μόλις 15 το 2008, τότε που άρχιζε η χρηματοπιστωτική κρίση, η αναλογία του χρέους τους προς το ΑΕΠ κυμαίνεται από 12% για το Καζακστάν, 44% για την Ταϊλάνδη και 126% για την Ιταλία.

Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης των ιταλικών ομολόγων από πιθανή στάση πληρωμών, που αξιολογούνται στη βαθμίδα «ΒΒΒ+», είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό των ομολόγων του Καζακστάν, που έχουν όμως την ίδια αξιολόγηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η BlackRock, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 3,7 τρισ. δολαρίων, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της σύστημα υπολογισμού του ρίσκου των κρατικών ομολόγων, κρίνοντας ότι οι μετρήσεις των διεθνών οίκων είναι αναξιόπιστες.


protothema.gr