Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να δώσει απευθείας δάνειο στήριξης στη Λευκωσία, καθώς μία τέτοια διμερής συμφωνία θα ενείχε «μεγάλο ρίσκο», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ. Η Ρωσία δεν αποκλείει πάντως να λάβει μέρος σε ομάδα δανειστών για κυπριακή στήριξη, ομάδα που η Μόσχα θεωρεί ότι θα σχηματιζόταν στο πλαίσιο των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σε συνέντευξή του που μεταδίδει το Bloomberg, ο Στόρτσακ ανέφερε πως το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια ή οδηγίες» για χορήγηση διμερούς δανείου στην Κύπρο. «Όποιος εμφανιζόταν σε μεμονωμένη βάση για να χρηματοδοτήσει την Κύπρο ή να στηρίξει την τραπεζική της ανακεφαλαιοποίηση θα έπαιρνε μεγάλο ρίσκο» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες πως η Μόσχα θα μπορούσε να πάρει μέρος σε ένα διεθνές πακέτο στήριξης της Κύπρου, αφού η Ευρωζώνη καταλήξει στην στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Λευκωσία.

«Αν και δεν αποκλείουμε συμμετοχή μας, όπως είπε και ο πρόεδρος, δεν θα είμαστε κύριοι πιστωτές» ανέφερε σχετικά ο Στόρτσακ. Εάν σχηματιζόταν μία ομάδα πιστωτών για την στήριξη της Κύπρου, αυτή θα βασιζόταν στη συμμετοχή της Λευκωσίας στην ΕΕ, εξήγησε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook