Η Μόσχα δεν σχεδιάζει να δώσει απευθείας δάνειο στήριξης στη Λευκωσία, καθώς μία τέτοια διμερής συμφωνία θα ενείχε «μεγάλο ρίσκο», όπως αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ. Η Ρωσία δεν αποκλείει πάντως να λάβει μέρος σε ομάδα δανειστών για κυπριακή στήριξη, ομάδα που η Μόσχα θεωρεί ότι θα σχηματιζόταν στο πλαίσιο των μηχανισμών στήριξης της Ευρωζώνης, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σε συνέντευξή του που μεταδίδει το Bloomberg, ο Στόρτσακ ανέφερε πως το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών «δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια ή οδηγίες» για χορήγηση διμερούς δανείου στην Κύπρο. «Όποιος εμφανιζόταν σε μεμονωμένη βάση για να χρηματοδοτήσει την Κύπρο ή να στηρίξει την τραπεζική της ανακεφαλαιοποίηση θα έπαιρνε μεγάλο ρίσκο» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πει την περασμένη Παρασκευή από τις Βρυξέλλες πως η Μόσχα θα μπορούσε να πάρει μέρος σε ένα διεθνές πακέτο στήριξης της Κύπρου, αφού η Ευρωζώνη καταλήξει στην στάση που θα κρατήσει απέναντι στη Λευκωσία.

«Αν και δεν αποκλείουμε συμμετοχή μας, όπως είπε και ο πρόεδρος, δεν θα είμαστε κύριοι πιστωτές» ανέφερε σχετικά ο Στόρτσακ. Εάν σχηματιζόταν μία ομάδα πιστωτών για την στήριξη της Κύπρου, αυτή θα βασιζόταν στη συμμετοχή της Λευκωσίας στην ΕΕ, εξήγησε.

 

in.gr