Στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης εστιάζει το κυβερνητικό επιτελείο, ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup στις 20 Ιανουαρίου, καθώς και της ανάλογης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητή Γεώργιο Μέργο.

Σημειώνεται πως εντός του πρώτου τρίμηνου του 2013 αναμένεται να δοθούν στην Ελλάδα -υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς- 14,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ολοκλήρωση της ανεκεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβερνητικής δράσης είναι η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, η απόφαση για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και των επιστροφών φόρου σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι οι πολίτες θα βιώσουν από την πρώτη του έτους τις συνέπειες των σκληρών αποφάσεων που ελήφθησαν στο τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, η κυβερνητική ηγεσία θα επιδιώξει στοχευμένα μέτρα ανακούφισης εκείνων των κοινωνικών ομάδων που εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών μελετά τη λήψη μέτρων που θα προλαμβάνουν την εκδήλωση κοινωνικής δυσαρέσκειας και μεταξύ αυτών είναι: Η αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες- Ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά-Δανειοδοτήσεις και επιχορηγήσεις παλιών και νέων επιχειρήσεων-Ενθάρρυνση για νέες επενδύσεις που θα δημιουργούν και νέες θέσεις εργασίας-Παραδειγματική τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook