Συναγερμός σήμανε στην Κερατέα λίγο πριν τις 3 το απόγευμα, με τις καμπάνες και τα μεγάφωνα να καλούν τον κόσμο στα μπλόκα και ιδιαίτερα σε εκείνο, που στήθηκε επί της λεωφ. Λαυρίου, στο ύψος της πρώτης εισόδου της πόλης.

Μισή ώρα αργότερα στο σημείο εξελίσσονταν έντονα επεισόδια, μεταξύ των κατοίκων και τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ, που συνόδευαν εκσκαφέα για να ανοίξει το οδόφραγμα.

Η ισχυρή παρουσία των κατοίκων εμπρός από το οδόφραγμα ανέκοψε την επιχείρηση, η οποία εξελίχθηκε σε εμπλοκή με χρήση χημικών και μολότοφ ένθεν κακείθεν, υπό την παρακολούθηση δύο ελικοπτέρων.

Αργά απόγευμα η ένταση μεταφέρθηκε στην είσοδο της πόλης, όπου συγκεντρώθηκε ο κύριος όγκος των κατοίκων. Την ίδια ώρα οι μπουλντόζες δούλευαν απομακρύνοντας τα μπάζα από το οδόστρωμα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς, τρεις εκ των οποίων παραμένουν για νοσηλεία στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο με εγκαύματα.

Σημειώνεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης, παρόμοια επιχείρηση, χωρίς όμως την παρουσία αστυνομίας, ακυρώθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι έκαψαν την μπουλντόζα.

Αργότερα, άνοιξε στη λεωφόρο Λαυρίου το ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαύριο, ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ. συνιστά στους οδηγούς να μην το χρησιμοποιήσουν, γιατί υπάρχουν διάσπαρτες πέτρες στο οδόστρωμα από τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα.
Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονταν σε ετοιμότητα μετά τις πληροφορίες για την άφιξη των μηχανημάτων, που θα κατέφθαναν στον χώρο κατασκευής του ΧΥΤΑ, με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων.

Η αντίδρασή τους να κλείσουν τον κεντρικό δρόμο, όπως και τους παράδρομους προς Λαύριο, ώστε να ελέγχουν ό,τι περνά μέσα από την πόλη, όξυνε την κατάσταση.

Οι άνδρες της πρωινής βάρδιας (3 διμοιρίες) των ΜΑΤ προσέγγισαν το χώρο περιφρούρησης, μέσω της λεωφόρου Σουνίου-Λαυρίου.

Στο μπλόκο του Λαυρίου σημειώθηκαν συμπλοκές, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ενώ τραυματίστηκε νεαρός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο κέντρο Υγείας.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κωνσταντίνος Λεβαντής, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη ένταση.

«Φοβάμαι τα χειρότερα. Διακινδυνεύουμε όλοι. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα. Είμαι ο τελευταίος που θα ήθελα να επιβαρυνθεί η κατάσταση», τονίζει.

Όπως είπε, η πρόσφατη συνάντηση που είχε με τρεις υπουργούς, στους οποίους κατέθεσε πρόταση για τη διαχείριση απορριμμάτων των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, στόχευε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, προτάθηκε προς τους υπουργούς να παραχωρήσει ο δήμος έκταση 40 στρεμμάτων στο ΒΙΟΠΑ.

in.gr