Μπορεί τα ραδιενεργά απόβλητα από τη μονάδα της Φουκουσίμα που καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό να μην επιφέρουν σημαντικές συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα, ωστόσο θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, που θα διαρκέσουν, στη θαλάσσια ζωή στα ανοικτά της ιαπωνικής μονάδας.

Από την αρχή του δυστυχήματος, που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, η ιαπωνική μονάδα προκάλεσε την "απελευθέρωση" στο περιβάλλον πολλών ραδιενεργών προϊόντων. Κυρίως ιώδιο και καίσιο που αποδεσμεύτηκαν απευθείας στην ατμόσφαιρα, αλλά και που μεταφέρονται από χιλιάδες τόνους νερού που ρίχτηκαν από τους διασώστες για την ψύξη των εγκαταστάσεων, και μέρος των οποίων κατ' ανάγκη διοχετεύτηκε στον Ειρηνικό μετά το πέρας της «διήθησης».

Η μόλυνση επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις που έγιναν στην θάλασσα τις τελευταίες ημέρες: Iώδιο-131 και καίσιο-137 εμφανίζονται σε συγκεντρώσεις πολύ υψηλότερες από το κανονικό, περίπου 1.000-2.000 φορές για το ιώδιο και 25 έως 80 φορές για το καίσιο.

Αυτή η σημαντική μόλυνση εντοπίστηκε πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις της μονάδας. Όμως, ο Ειρηνικός Ωκεανός λειτουργεί ως γιγάντια "δεξαμενή" όπου αυτοί οι ρύποι αραιώνονται πολύ γρήγορα, λόγω της ανάμειξης των ρευμάτων και των παλιρροιών, συνοψίζει ο Ντιντιέ Σαμπιόν, διευθυντής περιβάλλοντος στο γαλλικό Ινστιτούτο ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN).

Ο Σάιμον Μποξά, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Southampton ανέφερε ότι «σε παγκόσμια κλίμακα, ή ακόμη και στην κλίμακα του Ειρηνικού, αυτό δεν θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αλλά πολύ κοντά στην Φουκουσίμα, θα πρέπει να προβλεφθεί μια αυστηρή απαγόρευση της αλιείας» για μερικούς μήνες, εκτιμά ο Σάιμον Μποξά, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον (Βρετανία).