Η ΕΛΜΕ Λασιθίου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με αφορμή το περιστατικό της βίαιης ρατσιστικής επίθεσης μαθητών σχολείων του Αγίου Νικολάου εις βάρος ενός 32χρονου Πακιστανού (δείτε εδώ)

"Με φρίκη και αποτροπιασμό ενημερωθήκαμε για τη Ρατσιστική επίθεση σε μετανάστη πακιστανικής υπηκοότητας έξω από το σχολικό συγκρότημα στον Ξηρόκαμπο Αγ. Νικολάου. Το χειρότερο είναι ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην επίθεση, είναι μαθητές των σχολείων της περιοχής, τους οποίους αναγνώρισε ο παθών. Αξιοσημείωτες είναι και οι παρατηρήσεις των ιατρών του νοσοκομείου, ότι τα τραύματα καταδεικνύουν δολοφονική επίθεση.

Τέτοιες επιθέσεις δεν έχουν γίνει πρώτη φορά στην περιοχή και προκαλούν έντονη ανησυχία.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου καταδικάζει ομόφωνα και απερίφραστα τέτοιες ενέργειες βίας και μισαλλοδοξίας. Το μόνο που καταφέρνουν είναι, αντί να δείξουν ποιος είναι το πραγματικό αίτιο της κρίσης που βιώνουμε, αντιθέτως αποπροσανατολίζουν και καλύπτουν τους υπευθύνους της κρίσης. Επίσης δημιουργούν ρήγματα στις τοπικές κοινωνίες, εξυπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο το κοινό έγκλημα και τους πραγματικά ωφελημένους από την κρίση. Είναι γεγονός ότι τέτοιες «ομάδες» έχουν σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιηθεί για να κλείσουν στόματα και να αποτρέψουν εργαζομένους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, καλύπτοντας εργοδότες που αρνούνται να τους πληρώσουν.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου συναισθανόμενο τις ευθύνες της εκπαιδευτικής κοινότητας καλεί όλους τους σχετικούς με την εκπαίδευση φορείς να συνεργαστούν για τη διοργάνωση, μετά την έναρξη των μαθημάτων με τη νέα χρονιά, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία με αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό περιεχόμενο καθώς και εκπαιδευτικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της διείσδυσης της φασιστικής λογικής και ιδεολογίας στη νεολαία".

Το χρονικό της επίθεσης

Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό σημειώθηκ αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Συγκεκριμένα, ομάδα 15 ατόμων, νεαρής ηλικίας εισέβαλαν σε σπίτι όπου διαμένουν μετανάστες Πακιστανικής υπηκοότητας, στην περιοχή των Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο, έβγαλαν με την βία ένα νεαρό Πακιστανό 32 ετών έξω απο το σπίτι και ενώ ορισμένοι τον είχαν ακινητοποιήσει, οι υπόλοιποι άρχισαν να τον κτυπούν σε όλο του το σώμα, ενώ με μια μεγάλη πέτρα τον χτύπησαν στο κεφάλι, προκαλώντας του ένα μεγάλο τραύμα.

Ο 32χρονος Πακιστανός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, όπου έγινε συρραφή του τραύματος, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του κάποιοι από τους δράστες της επίθεσης είναι μαθητές σχολείων της περιοχής.

Σημειώνεται μάλιστα πως ο 32χρονος είχε πέσει και στο παρελθόν θύμα ανάλογης επίθεσης.