Αυστηρή κριτική στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη και βυθίζει τη Γηραιά Ήπειρο στην ύφεση, ασκεί σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο διάσημος αμερικανός οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι «εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει πορεία, ακόμα και η παραμονή στο ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος».

Ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια περιγράφει ως αναγκαίο το ¨κούρεμα» του ελλνικού χρέους, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τον επίσημο τομέα, αλλά και τους ιδιωτικούς πιστωτές, ενώ υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί αλλιώς δεν θα είναι αποτελεσματική.

Χαρακτηρίζει ακόμα ως «ευπρόσδεκτο» την αλλαγή της στάσης από την Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Ελλάδας, αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι θα πρέπει «να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής» προς αναπτυξιακά μέτρα που θα επιτρέψουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη να εξέλθει από την κρίση που βιώνει.

Εκτιμά, τέλος, ότι οι σημερινή μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι βιώσιμοι, και δηλώνει ότι «θα πρέπει να υπάρξει είτε περισσότερη είτε λιγότερη Ευρώπη».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook