Παρά την συνεχιζόμενη άνοδο της τιμής του ελαιολάδου τις τελευταίες ημέρες στην Κρήτη, με προσφορές στα 2,50 ευρώ/κιλό, και την ψαλίδα μεταξύ τιμών Κρήτης και Πελοποννήσου να κλείνει σύμφωνα με πωλήσεις από επιμέρους συνεταιρισμούς της Κρήτης που αρχίζουν να διαπραγματεύονται την μαζική πώληση ελαιολάδου, οι ελαιοπαραγωγοί δεν τρέχουν να πωλήσουν μαζικά όλη τους την σοδειά γιατί ελπίζουν σε ακόμα καλύτερες τιμές.

Στις μαζικές πωλήσεις που πραγματοποιούνται, η πλειάδα των παραγωγών που μετέχει, επιλέγει να πωλεί μέρος της παραγωγής για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις και όχι το σύνολο της σοδειάς του.

Παρά τις όποιες θετικές εξελίξεις, η υστέρηση των τιμών Κρήτης έναντι των τιμών της Ισπανίας φαίνεται να διατηρείται και αυτή την περίοδο στα επίπεδα των 50 λεπτών/κιλό αν συγκρίνουμε τις μέγιστες τιμές, και 45 λεπτά/κιλό αν συγκρίνουμε τις μέσες τιμές.

Η εξέλιξη αυτή των τιμών είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των Ισπανών παραγωγών που περιόρισαν σημαντικά τις προσφορές τους και έδειξαν ότι δεν ενδίδουν στην τεχνητή αδιαφορία των μεγάλων αγοραστών που ως φαίνεται δεν μπορούν να αναβάλουν και πολύ τις αγορές τους φοβούμενοι μήπως αργότερα αναγκαστούν να αγοράσουν ακριβότερα.

Σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία του παρατηρητήριου τιμών ελαιολάδου του ΣΕΔΗΚ οι τιμές το Σάββατο (22-12-12) έφτασαν για τα έξτρα παρθένα στα 2,99 η μέγιστη, στα 2,62 η μέση και στα 2,49 η ελαχίστη, ενώ ανάλογες αυξήσεις υπήρξαν και για τις άλλες κατηγορίες. Στο κοινό Παρθένο οι μέγιστες τιμές έφτασαν μέχρι 2,64 και στο Λαμπάντε μέχρι 2,52 €/Kg .

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ως φαίνεται απόρροια του ότι κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται η χαμηλή σοδειά του τρέχοντος έτους αλλά το ότι η ποιότητα δεν φαίνεται και τόσο υψηλή όσο και της προηγούμενης περιόδου. Έτσι, όπως λένε Ισπανοί παραγωγοί όποιος θέλει να αγοράσει μια πολύ καλή ποιότητα έξτρα παρθένου θα πρέπει να την πληρώσει ακριβότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΕΔΗΚ στην περιοχή της Estepa έγιναν αγορές πάνω από τα 2,85 / kg., ενώ η τιμή εκκίνησης διαπραγματεύσεων για τα γνωστά ποιοτικά λάδια της ποικιλίας Arbequina ανέρχεται σε 2,76 €/Kg, ενώ τα οικολογικά έφθασαν τα 3,0 €/Kg.

Η διαφορά με την Ισπανία, αποδίδεται και στην δομή της εσωτερικής μας αγοράς και στον τρόπο πώλησης του ελαιολάδου. Ο τεράστιος κατακερματισμός με τους 650 πωλητές στην Κρήτη και ο τρόπος πώλησης χωρίς δημοπρασίες σε μικροποσότητες στους μεγάλους αγοραστές, συμβάλει ώστε τελικά να λειτουργεί στην πράξη, ένας διαρκής μειοδοτικός διαγωνισμός. Με τον τρόπο αυτό οι μεγάλοι αγοραστές αναζητούν και επιτυγχάνουν τις ελάχιστες δυνατές τιμές στις οποίες ενδίδουν, ως είναι φυσικό, οι ασθενέστεροι οικονομικά παραγωγοί.

Προσφορές σε επιμέρους συνεταιρισμούς στα 2,50 ευρώ/κιλό

Από τον μεγαλέμπορα ελαιολάδου κ. Γιώργο Σκουλούδη, που τη φετινή ελαιοκομική περίοδο ξαναμπήκε δυναμικά στην εμπορία ελαιολάδου, έχει δοθεί προσφορά στον Α.Σ. Βασιλικής και στον Α.Σ. Καβουσίου στην Ιεράπετρα, στην τιμή των 2,50 ευρώ/Κ για οξύτητα 0,3 βαθμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Βασιλικής κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί μεγαλύτερη τιμή από τα 2,50 ευρώ/Κ.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δόθηκαν προσφορές στον Α.Σ. Κεντρί-Βαϊνιάς και Α.Σ. Κάτω Χωριού στα 2,43 ευρώ/Κ, στον Α.Σ. Βασιλικής στα 2,45 ευρώ/Κ και 2,50 ευρώ/Κ στον Α.Σ. Ζάκρου και 2,425 στον Α.Σ. Καβουσίου για ποσότητα 59.000 κιλών.

Κλείνει η ψαλίδα των τιμών μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου

Φαίνεται όμως να κλείνει η ψαλίδα μεταξύ τιμών Κρήτης και Πελοποννήσου σύμφωνα με πωλήσεις από επιμέρους συνεταιρισμούς της Κρήτης που πωλούν μαζικά.

Στην Πελοπόννησο την ίδια βδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο 0,3 οξύτητας έφτασαν σε σχετικά καλυτέρα επίπεδα από την Κρήτη με τις υψηλότερες τιμές να προσφέρονται από τον Α.Σ. Γαργαλιάνων (2,50) , την ΕΑΣ Μεσσηνίας (2,50 με επιταγή 3 μηνών), ενώ στην Λέσβο η ΕΑΣ Λέσβου προσφέρει 2,25 με επιταγή 6 μηνών.

Αυξητικές τάσεις υπάρχουν όμως και για τις άλλες κατηγορίες ελαιολάδου αλλά και του Πυρηνελαίου του όποιου η προσφορά παρουσιάζεται πολύ περιορισμένη στις κατηγορίες τόσο του ακατέργαστου, όσο και εξευγενισμένου.

Στα 2,60 ευρώ σε Ιθάκη και Κεφαλληνία!

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης (πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να παραλαμβάνει ελαιόλαδο, φετινής εσοδείας, στην τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό. Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε «με την κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι οι ενέργειες του νέου Συνεταιρισμού έχουν συνέχεια και στόχο να βοηθήσουν τους ελαιοπαραγωγούς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ποιότητα του ντόπιου ελαιολάδου, στηρίζει την τοπική οικονομία και αναδεικνύει αξίες που ενστερνίζεται και ο ίδιος ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός όπως η ελληνικότητα, η παράδοση, η ποιότητα, η εμπιστοσύνη, η συνεργασία αλλά και ο σεβασμός στο συνάνθρωπο».

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook