Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Ισραήλ ο εβραϊκός πληθυσμός του ξεπέρασε τα έξι εκατομμύρια, αριθμός που παραπέμπει συμβολικά στα σχεδόν έξι εκατ. θύματα του Ολοκαυτώματος από τη ναζιστική θηριωδία που σημειώθηκε στο πλαίσιο του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εθνική στατιστική υπηρεσία, ο πληθυσμός του Ισραήλ στα τέλη του 2012 υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε σχεδόν 8 εκατ., εκ των οποίων τα 6 εκατ. είναι Εβραίοι, το 1.4 εκατ. Άραβες και οι υπόλοιποι Χριστιανοί και από άλλες θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες. «Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε το γεγονός πως στο Ισραήλ για πρώτη φορά κατοικούν πάνω από έξι εκατομμύρια Εβραίοι», σημειώνει η Ντίνα Πόλατ, ιστορικός στο Γιάντ Βασέμ, του Μουσείο Ολοκαυτώματος της χώρας.

«Έξι εκατομμύρια είναι ένας σημαντικός αριθμός, αλλά οι ζώντες Εβραίοι δεν αναπληρώνουν τους νεκρούς», αντιτείνει η Ανίτα Σαπίρα, καθηγήτρια Εβραϊκής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, προσθέτοντας με νόημα πως «ο αριθμός 6 συμβολίζει ένα καταστροφικό γεγονός». Το 1933, ο εβραϊκός πληθυσμός της Ευρώπης υπολογιζόταν στα 9 εκατομμύρια, αλλά μέχρι το 1945, οι Γερμανοί – στο πλαίσιο της αποτρόπαιας «Τελικής Λύσης» που αποσκοπούσε στην φυσική εξόντωση των Εβραίων της Ευρώπης – είχαν πλέον δολοφονήσει συστηματικά, με όρους βιομηχανικούς, στα στρατόπεδα εξόντωσης τα 2/3 από αυτούς, δηλαδή έναν πληθυσμό που έφτανε περίπου τα 6 εκατομμύρια.

Εξάλλου, σύμφωνα με έκθεση της Παλαιστινιακής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Palestinian Central Bureau of Statistics, PCBS) η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αριθμός των Παλαιστίνιων Αράβων και των Εβραίων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη θα είναι ίσος ως το 2016, αλλά ως το 2020 ο αριθμός των Παλαιστινίων θα ξεπεράσει εκείνον των Εβραίων, λαμβάνοντας υπόψιν την υπεργεννητικότητα των Αράβων. Εκτιμάται ότι ως το 2020 οι Παλαιστίνιοι θα φθάσουν τα 7.2 εκατ. και οι Εβραίοι τα 6.9 εκατ. ανθρώπους.

 

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook