Εκτενές αφιέρωμα στο... «φακελάκι» και στον αγώνα κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο ενημέρωσης BBC, με αφορμή τις ιστορίες που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα www.edosafakelaki.org όπου οι πολίτες καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς.

Στην αρχή του άρθρου αναφέρεται πως οι Ελληνες ψάχνουν να βρουν τρόπους για να «πολεμήσουν» τη διαφθορά με ιστοσελίδες, στις οποίες οι πολίτες μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά.

Αίσθηση προκαλεί η ιστορία της δημιουργού της ιστοσελίδας (www.edosafakelaki.org), Χριστίνας Τρεμόντι, της οποίας ο παππούς -βετεράνος πολέμου- πάσχει από καρκίνο του προστάτη. «Ενα βράδυ είχε αδιάκοπη αιμορραγία και έπρεπε να βιαστούμε να τον πάμε στο νοσοκομείο. Ομως κανείς δεν μας έδωσε σημασία εκεί και ουσιαστικά αγνόησαν τον παππού μου. Ομως πήραμε το μήνυμα και η μητέρα μου έφτασε μετά από λίγο στο νοσοκομείο με 300 ευρώ στην τσάντα της. Σε μία ώρα μπήκε στο χειρουργείο!».

Η εμπειρία για τη Χριστίνα Τρεμόντι ήταν τραυματική και έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό, ειδικά όταν ανακάλυψε το πόσο διαδεδομένη τακτική ήταν στα δημόσια νοσοκομεία. Ετσι δημιούργησε την ιστοσελίδα στην οποία υπάρχουν δεκάδες περιστατικά δωροδοκίας.

Σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μηνός 1.000 διαφορετικές περιπτώσεις δωροδοκίας αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα και διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το άρθρο επισημαίνει ότι σε ιστοσελίδες όπως το edosafakelaki.org το 60% των αναφορών σχετίζεται με δωροδοκίες στο σύστημα υγείας, 15% για άδειες αυτοκινήτων, 4% για έκδοση οικοδομικών αδειών, ενώ μόλις ένα 3% αποτελούν οι ιστορίες για δωροδοκίες σχετικά με φόρους, καθώς -όπως σημειώνει- όσοι το έχουν πράξει μάλλον το έκαναν για να φοροδιαφύγουν και, συνεπώς, δεν είναι διατεθειμένοι να το ανακοινώσουν.

ethnos.gr