Επιασαν με… δίχτυα 57 σταχτόχηνες στις Πρέσπες, που αποτελούν το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης και αναπαραγωγής του είδους στην Ευρώπη και έναν από τους ελάχιστους εδραίους πληθυσμούς στον κόσμο.

\"Στα

Επιστήμονες από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και το ολλανδικό Κέντρο για την Ορνιθολογία Πεδίου Sovon Institute, κατάφεραν να παγιδεύσουν τις σταχτόχηνες σε… δίχτυα, να τους φορέσουν κολάρα, να τους περάσουν πομπούς και να παρακολουθούν πλέον την αναπαραγωγή, τη μετακίνηση και τη θνησιμότητα του είδους στην Ελλάδα.

«Προσπαθούσαμε χρόνια να ξεκινήσουμε μια συστηματική παρακολούθηση της σταχτόχηνας στην Πρέσπα, το μοναδικό μέρος όπου αναπαράγεται.

Στόχος του προγράμματός μας είναι αποκτήσουμε και να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας για την οικολογία των χηνών, ώστε να διαμορφωθούν στη συνέχεια τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους», είπε στο «Εθνος» η περιβαλλοντολόγος της ΕΠΠ, Αννίτα Λογοθέτη.

Η «επιχείρηση»

Η «σύλληψη» των σταχτόχηνων ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Για τρεις μέρες παρακολουθούσαν τα πουλιά σε ένα λιβάδι, αλλά δεν κατάφεραν να «εγκλωβίσουν» κάποια από αυτά στα ειδικά δίχτυα που έστησαν στο έδαφος. Οταν ένα κοπάδι βρέθηκε στα δίχτυα, με ένα κανονάκι εκτόξευσαν τα δίχτυα σε ύψος 12 μέτρων και τα πουλιά πιάστηκαν μέσα σε αυτά.

\"«Στόχος

«Στόχος του προγράμματος είναι να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας για την οικολογία των χηνών, ώστε να διαμορφωθούν στη συνέχεια τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους», λένε τα μέλη της ομάδας

Συνολικά δακτυλιώθηκαν 57 σταχτόχηνες, σε όλες μπήκαν μεταλλικά και πλαστικά δαχτυλίδια στα πόδια και πλαστικά κολάρα στον λαιμό, ενώ τέσσερα πουλιά φέρουν πομπούς GPS. «Η μελέτη των πληροφοριών που θα μας δώσουν οι σταχτόχηνες θα μας οδηγήσουν στο να απαντήσουμε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αναπαραγωγική επιτυχία, τον ρυθμό θνησιμότητας και την επιβίωση των νεοσσών.

Επίσης πώς γίνονται οι μετακινήσεις του είδους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και προς ποιες περιοχές, ενώ σημαντικό είναι και το αν ο πληθυσμός της Πρέσπας είναι γενετικά απομονωμένος», μας είπε η κ. Λογοθέτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σε περίπου έναν χρόνο, ενώ σημειώνεται πως το πρόγραμμα για τη μελέτη και την προστασία της σταχτόχηνας υποστηρίζουν τα ιδρύματα Mava και Μποδοσάκη.

200 πουλιά μόνιμα στην Ελλάδα

Οι σταχτόχηνες της Πρέσπας είναι οι μεγαλύτερες αγριόχηνες της Ευρώπης, με το βάρος τους να φτάνει στα 4 κιλά και ανήκουν στην ανατολική φυλή. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί αυτής της φυλής διαβιούν στη Ρωσία και σε άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ενώ στην Πρέσπα εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα περίπου 200 άτομα με τα μικρά τους. Οι σταχτόχηνες αυτές μένουν μόνιμα στο ελληνικό έδαφος, ενδεχομένως κάποια στιγμή τον χειμώνα να μετακινούνται προς άλλες -άγνωστες ακόμη- περιοχές και επιστρέφουν την Ανοιξη. Για τις κρύες μέρες του χειμώνα ίσως επιλέγουν τον Θερμαϊκό Κόλπο ή το Ιόνιο, πάντα όμως γυρνούν στην εστία τους στην Πρέσπα. Σε αντίθεση με την κοινή χήνα, η σταχτόχηνα ξεχωρίζει για τα ροδαλά πόδια της, το ελαφρώς πορτοκαλί ράμφος της, τον ανοιχτόχρωμο λαιμό της. Γεννά το πολύ 6 αβγά, τα οποία κλωσά έναν μήνα. Και τα μικρά πετούν μετά από 50-60 μέρες, ενώ ένα ενήλικο άτομο ζει το πολύ 17 χρόνια.

ethnos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook