Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν σήμερα το πρωί τον πετρελαϊκό σταθμό του Ρας Λανούφ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Πηγές της εξέγερσης δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι οι δυνάμεις τους μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή ανάμεσα στο Μπιν Τζαουάντ και το Ρας Λανούφ.

Δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

\"\"

Μία σειρά δυνατών εκρήξεων είχαν συνταράξει την πρωτεύουσα Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, για τις οποίες το κρατικό κανάλι της Λιβύης, ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των «επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων».

Πρόκειται για την ένατη ημέρα στη σειρά από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της συμμαχίας των κρατών, που ανέλαβαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές, εναντίον στόχων του καθεστώτος, του Μουαμάρ Καντάφι.

\"\"

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι στο λιμάνι της Βεγγάζης προσεύχονται όλη την νύχτα για την πτώση του Καντάφι

Σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Μπρέγκα, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών  Αλί Ταρχούνι ανακοίνωσε τη σύναψη πετρελαϊκής συμφωνίας με το Κατάρ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι εξεγερμένοι. Ωστόσο αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν οι δυτικές δυνάμεις αποφασίσουν να εξοπλίσουν τους επαναστάτες με όπλα. Ένθερμος υποστηρικτής αυτής της ιδέας είναι η Γαλλία, διπλωμάτες της οποίας μαζί με Αμερικανούς θα επισκεφτούν τις επόμενες ημέρες τη Βεγγάζη για διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του πολιτικού σκέλους της επανάστασης.

\"\"

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι της Βεγγάζης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται καθημερινά περιμένοντας να ανακοινωθεί η πτώση της Σύρτης, η οποία θεωρείται ο πρωταρχικός στόχος αυτή τη στιγμή, προκειμένου ο ο συνταγματάρχης Καντάφι να περιοριστεί ουσιαστικά στην πρωτεύουσα της χώρας Τρίπολη.



ΑΠΕ, protothema

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook