Την υπερασπιστική του γραμμή χτίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εν όψει της ψηφοφορίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, τονίζει ότι υπάρχουν κι άλλοι που είχαν κίνητρο να παρέμβουν στη λίστα και ο στόχος ήταν «να κρεμάσουν τον ίδιο στα μανταλάκια» για να ξεπλύνουν πάνω του όλες τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που δημοσιεύει Το Βήμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε πως συγγενικά του πρόσωπα περιλαμβάνονταν στη λίστα, καθώς δεν την είχε δει ολόκληρη.

Ο Γ.Παπακωνσταντίνου θέτει, δε, το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να απειλείται με παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο ο υπουργός που ζήτησε και έφερε τη λίστα στην Ελλάδα, που έδωσε τα ονόματα των δέκα μεγαλύτερων καταθετών για έλεγχο, που ξεκίνησε τη συνεννόηση με την Ελβετία και καθιέρωσε τον θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα.

Ο ίδιος φέρεται να διερωτάται, επιπλέον, γιατί ο κ. Διώτης, εφόσον δεν έλαβε όπως υποστηρίζει πολιτικές οδηγίες για τον χειρισμό της λίστας, δεν την παρέπεμψε στον οικονομικό εισαγγελέα που τότε είχε μόλις καθιερωθεί. «Από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο δεν έγινε τίποτα. Ο Διώτης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί προϊόν υποκλοπής, ο Βενιζέλος συμφώνησε και η υπόθεση έκλεισε» φέρεται να υποστηρίζει.  

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να υποστηρίζει:

στόχος του ήταν η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι η αναζήτηση πολιτικών προσώπων και γι' αυτό κινήθηκε με βάση το ύψος των καταθέσεων.

δεν πρωτοκόλλησε το αρχικό CD διότι είχε φτάσει στα χέρια του με εμπιστευτικό τρόπο και δεν ήθελε να αποκαλύψει την προέλευση.

αντιλαμβάνεται πως η απώλεια του αρχικού CD τον φέρνει σε δύσκολη θέση.

δεν βρήκε τον λόγο να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής ή του Αρείου Πάγου, όπως επισήμανε ο κ. Θ. Πάγκαλος, διότι για καμία άλλη λίστα, ούτε του Λιχτενστάιν ούτε των ακινήτων στο Λονδίνο, δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία.

Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένει τον έλεγχο για τους λογαριασμούς των εξαδέλφων του, επιμένοντας ότι τα χρήματά τους είναι νόμιμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όπως λέει το περιβάλλον του, δεν προτίθεται να παίξει το χαρτί της παραγραφής και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η αθώωσή του, για την οποία θα παλέψει είτε ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης, είτε στο Ειδικό Δικαστήριο, αν τελικώς παραπεμφθεί εκεί.

 

in.gr