Βαρυσήμαντη δήλωση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας έκανε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Βερολίνο. «Η Ελλάδα μπορεί και στο μέλλον να βασίζεται στη βοήθεια της Γερμανίας», τόνισε ο κ. Γκάουκ και επισήμανε ότι «η αληθινή φιλία επιβεβαιώνεται σε καιρούς κρίσης» αλλά και ότι «σε καιρούς κρίσης, αναμένουμε οι δύο πλευρές να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις «στο εξής, θα καθορίζονται από την έννοια της αλληλεγγύης που αποτελεί θεμελιακή ευρωπαϊκή αξία», ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα «έχουν αλλάξει πολλά, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώνει βαρύ τίμημα».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απηύθηνε ειδική πρόσκληση στους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, προσωπικά και να διαβεβαιώσω και τους Γερμανούς επιχειρηματίες ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στον κ. Γκάουκ.


Οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Ελλάδας ξεναγήθηκαν στην έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, Λατρεία, Αγώνες», η οποία φιλοξενείται από τον Αύγουστο στον εκθεσιακό χώρο Martin-Gropius-Bau και η οποία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποδίδει φόρο τιμής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». Για «μεγάλο δώρο» των Ελλήνων στη Γερμανία, καθώς πολλά από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έκανε λόγο ο κ. Γκάουκ. Και οι δύο πρόεδροι ευχαρίστησαν θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ελευθέριο Οικονόμου, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της έκθεσης.

«Περιδιαβαίνοντας τις αίθουσες του θαυμάσιου αυτού εκθεσιακού χώρου και αντικρίζοντας τα μοναδικής αξίας εκθέματα, γίνεσαι δέκτης της ακτινοβολίας του ελληνικού πνεύματος και του ολυμπιακού ιδεώδους του ευ αγωνίζεσθαι. Ταυτόχρονα, η έκθεση αυτή ωθεί τους επισκέπτες της να αναλογιστούν το ιστορικό βάθος και τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η θεμέλια λίθος του πολιτισμού αυτού έγκειται στο ανθρωποκεντρικό ιδεώδες, που αποτέλεσε τη βάση της κοσμοθεωρίας των Ελλήνων.

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός άνθισε και ήκμασε ακριβώς για αυτό τον λόγο. Μας δείχνει, λοιπόν, τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης, με την απαραίτητη βέβαια προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας. Κατέληξε, ευχαριστώντας τα 2,5 εκατομμύρια Γερμανών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και διαβεβαιώνοντας για την αγάπη και τη φιλοξενία, με την οποία θα γίνουν δεκτοί και φέτος. Κάλεσε δε, τον κ. Γκάουκ να επισκεφθεί την Ελλάδα και να τον ξεναγήσει ο ίδιος στην περιοχή της Ολυμπίας.protothema.gr