Ανοδική πορεία παρουσιάζουν οι Κρητικές εξαγωγές για το 10μηνο του 2012 (Ιανουάριος – Οκτώβριος), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Η αύξηση, που ανέρχεται σε 14,62%, με το σύνολο των Κρητικών Εξαγωγών να ανέρχεται στο ποσό των 323.538.357 ευρώ έναντι 282.271.183 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Βιομηχανικών προϊόντων, με 50,42%.

Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί για το α’ 10μηνο του 2012 το 46,67% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών. Ο κλάδος των Τροφίμων – Ποτών, ο οποίος έρχεται δεύτερος με μερίδιο περίπου 40% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης, ήταν στάσιμος, αλλά, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, αναμένεται τα νούμερα να διαφοροποιηθούν, αφού στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου γίνεται παραδοσιακά ο μεγαλύτερος όγκος των εξαγωγών του κλάδου και ειδικότερα των ελαιοκομικών προϊόντων.

Συνεχίζοντας με τον κλάδο των Τροφίμων – Ποτών, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει η υποκατηγορία ΚΡΕΑΣ – ΨΑΡΙΑ – ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ & τα Παρασκευάσματά τους, η οποία αγγίζει το 58,35%, ακολουθεί το Κρασί και τα Οινοπνευματώδη, με αύξηση 33,76%, και τα Φρούτα και τα Κηπευτικά, με αύξηση της τάξεως του 8,40%.

Η ναυαρχίδα των Κρητικών εξαγωγών για τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών, το ελαιόλαδο, αποτελεί το 47,18% των εξαγωγών του συγκεκριμένου κλάδου και μαζί με την υποκατηγορία των Φρούτων & Κηπευτικών (42,38%) αποτελούν περίπου το 90% του συνόλου των εξαγωγών του κλάδου.

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζει ο κλάδος των Δομικών Υλικών, η οποία αγγίζει το 100,36%, και ο κλάδος των Καλλυντικών & Φαρμακευτικών Προϊόντων, που φτάνει το 33,05%. Τέλος, μείωση παρουσιάζουν οι κλάδοι της Λαϊκής Τέχνης (-74%), των Πλαστικών (-18%) και της Ένδυσης – Υπόδησης (-16%).

Η καλή πορεία των Κρητικών εξαγωγών συζητήθηκε στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στην Περιφέρεια Κρήτης, αντιπροσωπείας των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης με τον Περιφερειάρχη, κο Στ. Αρναουτάκη, και τη θεματική Αντιπεριφερειάρχη, κα Θ. Βρέντζου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η λήψη αποφάσεων για την εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών με στόχο την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των Κρητικών Επιχειρήσεων, την αύξηση των εξαγωγών των ποιοτικών Κρητικών προϊόντων και τη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού δράσεων για το έτος 2013, με τη συνένωση των δυνάμεων της Περιφέρειας Κρήτης , της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, των Επιμελητηρίων του νησιού και των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Τυποποιητών Ελαιολάδου.