Ένα στα πέντε κοντέινερ που φτάνουν κάθε εβδομάδα στα ευρωπαϊκά λιμάνια από ασιατικές χώρες περιέχουν εξαιρετικά επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες.

Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Monde, επισημαίνεται ότι από τις τοξικές, άοσμες και άχρωμες ουσίες απειλείται μια ολόκληρη αλυσίδα εργαζομένων -λιμενεργάτες, τελωνειακοί, μεταφορείς, οδηγοί, χειριστές- και πάνω από όλα οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Αναφέρεται ακόμα, ως ενδεικτικό της κατάστασης, πως το 2010 στην Ολλανδία δύο υπάλληλοι δηλητηριάστηκαν κατά την παραλαβή ενός γυάλινου κοντέινερ από την Κίνα.

Ο ένας, όπως σημειώνεται, έμεινε για πέντε ημέρες σε κώμα, ενώ ο άλλος είδε την κατάσταση της υγείας του να κλονίζεται, χάνοντας βάρος και παρουσιάζοντας απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Η παρουσία αυτών των τοξικών αερίων οφείλεται εν μέρει και στη διαδικασία απολύμανσης που μερικές φορές είναι υποχρεωτική ώστε να αποφευχθεί μεταξύ άλλων η μούχλα και τα παράσιτα κατά τη μεταφορά.

Ενώ στην περίπτωση χρήσης των τοξικών αερίων για απολύμανση θα πρέπει να αναγράφεται σε εμφανές σημείο \’\’Κίνδυνος αυτό το αντικείμενο έχει ψεκαστεί\’\’.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε τον Μάρτιο του 2012 τη χρήση του βρωμιούχου μεθυλίου, που θεωρείται πολύ επιβλαβές, αλλά πολλές χώρες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αέριο.

Ειδικότερα πολύ λίγες είναι εκείνες οι εταιρείες που συμμορφώνονται με την υποχρέωση να αναφέρουν στα δοχεία την ύπαρξη τοξικών αερίων.

Αντιλαμβάνεστε άρα πόσο δύσκολο είναι να σταματήσει η συγκεκριμένη τακτική σχολιάζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Μια άλλη πηγή τοξικότητας, που είναι μάλιστα ακόμα πιο ύπουλη και απειλεί την υγεία των εργαζομένων στα λιμάνια και τους καταναλωτές, είναι τα αέρια και οι ατμοί που εκπέμπονται από τα ίδια τα προϊόντα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους.

Έπιπλα, είδη υπόδησης και ένδυσης που κατασκευάζονται στην Ασία περιέχουν συχνά διαλύτες με καρκινογόνες ουσίες.

Μελέτη του Ινστιτούτου της Ολλανδίας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από το 2005 αποκάλυψε ότι τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα στρώματα περιέχουν βρωμιούχο μεθύλιο.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook