Τελευταία ενημέρωση 22:04

Με τις θερμοκρασίες σε υψόμετρο ακόμα και στα 200 να είναι η μηδέν η κάτω από το μηδέν από νωρίς το βράδυ, συνεχίζεται η \”επέλαση\” του χιονιά στη Κρήτη.

Όπως είπε στο Flashnews.gr o υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας στα Χανιά κ. Τάσος Κουρουπάκης η θερμοκρασία το βράδυ στον Ομαλό ήταν 0 βαθμοί ενώ στους Λάκκους -2.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο παγετός είναι ιδιαίτερα έντονος ενώ ανάλογη θα είναι η εικόνα και τις πρώτες πρωινές ώρες. Για το λόγο αυτό οι οδηγοί των αυτοκίνητων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Σημειώνεται οτι απο τις πρώτες πρωινές ώρες χιόνιζε  σε όλες τις ορεινές περιοχές του νησιού με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία, αλλά από νωρίς το πρωί μηχανήματα έργων ξεκίνησαν τις προσπάθειες αποχιονισμού οι οποίες θα συνεχιστούν στην διάρκεια της ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση όσοι χρειαστεί να κινηθούν στο ορεινό οδικό δίκτυο θα πρέπει να έχουν αυτοκίνητα 4χ4 ή αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο μεταξύ κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία στις περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκαν προβλήματα απο την χιονόπτωση, ενώ το αν θα ανοίξουν αύριο θα εξαρτηθεί απο την \”πορεία\” των χιονοπτώσεων.

Στα Χανιά, προβλήματα δημιουργήθηκαν νωρίς στον δρόμο Λάκκοι – Ομαλός, στον δρόμο Σέμπρωνας – Επανωχώρι στην περιοχή Πέτρας Σελί και στον δρόμο προς τα Σφακιά στο Ασκύφου και στον Ίμπρο τα οποία όμως ξεπεράστηκαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αρμοδίων υπηρεσιών.

\"\"

(φωτό απο \”Ανωγή\”)

Στο Ρέθυμνο χιονίζει στα Ανώγεια όπου τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα, ενώ το πρωί λόγω της ολισθηρότητας στα Σίσαρχα \”δίπλωσε\” μια νταλίκα.

\"\"

(φωτο απο Οροπέδιο Λασιθίου)

Στο Οροπέδιο Λασιθίου χιονίζει διαρκώς απο την μια μετά τα μεσάνυχτα.

Από τις 5:30 το πρωί, γκρεϊντέρ του Δήμου ξεκίνησε την διαδικασία εκχιονισμού στον κάμπο του Οροπεδίου και μέχρι την Άμπελο με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιώργο Μηλιαρά. Ταυτόχρονα από την Κερά και μέχρι το Οροπέδιο συνεργείο του Δήμου Χερσονήσου συνεχίζει τον εκχιονισμό.

\"\"

\"\"

(φωτό απο Ομαλό)

Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ για τους οδηγούς

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του προληπτικού και κοινωνού της ρόλου, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πρόκειται να εκδηλωθούν , υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου χρήσιμες συμβουλές για την ασφαλή τους μετακίνηση:

• Να ενημερώνεστε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου πριν τη μετακίνηση
• Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις σας, ιδιαίτερα στις περιοχές που υπάρχουν χιονοπτώσεις, διακοπές κυκλοφορίας ή στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα προβλήματα
• Να τηρείτε τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
• Να οδηγείτε με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχετε καλύτερα το όχημά σας και να αφήνετε αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορείτε να σταματήσετε με ασφάλεια
• Να έχετε αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνεστε πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα
• Να διατηρείτε τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός σας πάντα καθαρούς
• Να φοράτε πάντα ζώνες ασφαλείας
• Σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνεστε με τις υποδείξεις των τροχονόμων των Υπηρεσιών Τροχαίας και των αρμόδιων Αρχών
• Να ελέγχετε την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου σας και να έχετε απαραίτητα μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε περίπτωση ανάγκης να επικοινωνείτε με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), το 199 (Π.Σ.), το 166 (Ε.Κ.Α.Β.), τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και με τις αρμόδιες Αρχές.

Οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Ειδικότερα:

• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

• Αν χρειαστεί να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο να ντύνονται κατάλληλα και να προτιμούν πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίζουν ώστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο.

Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναμένεται επιδείνωση του καιρού  σε όλη τη χώρα μέχρι και την Τετάρτη (9/1), με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και της βόρειας χώρας.

Ειδικά για την Κρήτη περιμένουμε βροχές ή καταγίδες στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στις παραλιακές περιοχές από 2 έως 7 βαθμούς και στα ορεινά από -2 έως 2 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις και στα ανατολικά πελάγη θυελλώδεις.

Για την υπόλοιπη χώρα

• Από σήμερα Δευτέρα 7/1/2013 το απόγευμα προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Μακεδονία (κυρίως την Ανατολική), τη Θράκη, τα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου και την Ανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία).

• Από τις βραδινές ώρες απόψε καθώς και αύριο Τρίτη 8/1/2013, οι χιονοπτώσεις τοπικά και ανά διαστήματα πιθανόν να είναι πυκνές και θα εκδηλωθούν στην Αττική και την υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπως και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

• Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

• Την Τρίτη 8/1/2013 και την Τετάρτη 9/1/2013 θα σημειωθεί ισχυρός παγετός ο οποίος στη Βόρειο Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ολικός.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook