Η πορεία του ελληνικού τουρισμού, η στήριξη της απασχόλησης στον κλάδο μέσω νέων προγραμμάτων καθώς και η αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο, βρέθηκαν την Τρίτη στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εργασίας Γ. Βρούτσης και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρ. Ανδρεάδη και τους επικεφαλής των 14 πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων-μελών του Συνδέσμου.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν ακόμα ο υφυπουργός Εργασίας, η γενική γραμματέας Εργασίας. ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η γγ Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, συζητήθηκαν οι θετικές προοπτικές του τουρισμού για την ανάπτυξη της οικονομίας και η συνδρομή του στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ότι το υπουργείο Τουρισμού είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, «προκειμένου να αξιοποιηθεί περαιτέρω ο χώρος του τουρισμού ως ένα μεγάλο κοίτασμα απασχόλησης ειδικά για τους νέους».

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σημείωσε, θα παρουσιασθούν «νέες και καινοτόμες, εξειδικευμένες δράσεις, μέσω κοινοτικών πόρων και άλλων επιχειρησιακών δράσεων», ώστε να στηριχθεί ο τουρισμός, η απασχόληση και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ισότιμος κοινωνικός εταίρος ο ΣΕΤΕ

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης είπε ότι για την κυβέρνηση ο τουριστικός τομέας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αποτελεί -από την πλευρά των εργοδοτών- έναν σημαντικό κοινωνικό συνομιλητή, όπως εξάλλου και οι άλλες οργανώσεις, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ.

Με αυτό το πρίσμα, ανέφερε, «εξετάζουμε θετικά την αναβάθμιση της αντιπροσωπευτικής οργάνωσης των τουριστικών επιχειρήσεων -σε ισότιμο θεσμικό κοινωνικό εταίρο- στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

«Πρόκειται για μια μεγάλη θεσμική τομή που θα υλοποιηθεί με καθυστέρηση 18 ετών και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλλει θετικά στην εθνική προσπάθεια για ανασυγκρότηση της οικονομίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι παράλληλα «θα διευρύνει την εργοδοτική συμμετοχή και αντιπροσωπευτική βάση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλύπτοντας έτσι περισσότερους εργαζόμενους».

Τέλος, ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι «σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή αναγνωρίζοντας θεσμικά τον τουρισμό στο πρόσωπο του ΣΕΤΕ που σαν ομπρέλα καλύπτει το σύνολο των επιμέρους κλάδων του τουρισμού με την ιδιότητα του θεσμικού ισότιμου κοινωνικού εταίρου».

Από δω και πέρα θα ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας και με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους, με τη ΓΣΕΕ και πάνω από όλα με το υπουργείο Εργασίας, επισήμανε.

Στόχος, υπογράμμισε, είναι «να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε τα νέα προγράμματα ένταξης των νέων, για να απορροφήσει ο τουρισμός που έχει τη δυναμική, όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους».

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook