Η σοβαρή ανισότητα των εισοδημάτων είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος την επόμενη δεκαετία, ενώ τον μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχει μία ενδεχόμενη μεγάλη συστημική οικονομική κατάρρευση.

Αυτό προκύπτει από τις απαντήσεις περισσότερων των χιλίων ειδικών στη βιομηχανία ασφαλίσεων, κυβερνητικών παραγόντων, ακαδημαϊκών και στελεχών οργανώσεων πολιτών οι οποίες καταγράφονται στην ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ «Παγκόσμια Ρίσκα 2013».

Η έκθεση που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο επιχειρεί να αξιολογήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης και το μέγεθος των συνεπειών πενήντα κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα τα επόμενα δέκα χρόνια.

Μετά την ανισότητα των εισοδημάτων την πρώτη πεντάδα των πιο πιθανών να υλοποιηθούν κινδύνων συμπληρώνουν κατά σειρά: οι χρόνιες δημοσιονομικές ανισορροπίες όπως τα υπέρογκα εθνικά χρέη, η αυξανόμενη εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων και η κακή διαχείριση των συνθηκών που προκαλεί ο όλο και γηραιότερος παγκόσμιος πληθυσμός.

Αντίστοιχα, μετά από μια πιθανή κατάρρευση του οικονομικού συστήματος οι κίνδυνοι με τις ευρύτερες συνέπειες θα ήταν η ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων, οι χρόνιες δημοσιονομικές ισορροπίες, η έλλειψη τροφίμων και η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.

Η έκθεση επισημαίνει και πέντε πιο δύσκολους να υλοποιηθούν κινδύνους, οι οποίοι πάντως θα συζητηθούν μαζί με τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έκθεσης σε παράλληλες εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Αυτοί οι πέντε «παράγοντες Χ», όπως περιγράφονται, είναι η εκτός ελέγχου ραγδαία κλιματική αλλαγή, το «ντοπάρισμα» ομάδων πληθυσμού όπως για παράδειγμα των στρατιωτών στα πεδία μάχης μέσω νευρολογικών μεθόδων, με λειτουργία ανάλογη των αναβολικών στον αθλητισμό, η ανάπτυξη επικίνδυνων πρακτικών γεωμηχανικής από κράτη ή ιδιώτες, ώστε να ελέγχουν π.χ. το κλίμα, το κόστος της περίθαλψης των ανθρώπων που ζουν όλο και περισσότερο και η ανακάλυψη εξωγήινης ζωής που μπορεί να έχει ψυχολογικές συνέπειες και να αμφισβητήσει συστήματα πίστης και πεποιθήσεων.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook