Η παρατεταμένη οικονομική κρίση στην Ευρώπη αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Η ανεργία αυξάνεται και είναι ολοένα και πιο δύσκολο να βρει κανείς δουλειά. Στην έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις, που δημοσιοποιήθηκε χθες διαπιστώνεται ότι «τα εισοδήματα των νοικοκυριών συρρικνώνονται και ο κίνδυνος της φτώχειας αυξάνεται».

Δεν απειλούνται, όμως, όλα τα τμήματα του πληθυσμού με τον ίδιο τρόπο. Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη Λάζλο Αντόρ τόνισε πως «κάποιες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται περισσότερο. Κυρίως οι νέοι, οι γυναίκες και οι μητέρες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια».

Στην αρχή της κρίσης, τόσο η Κομισιόν όσο και τα κράτη είχαν υποσχεθεί πως οι κοινωνικές δαπάνες θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τις αρνητικές συνέπειες, ωστόσο τα μειωμένα έσοδα από τη φορολογία δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει από την έκθεση είναι ότι μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ Βορρά και Νότου στην ευρωζώνη. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Eurostat, η ανεργία στην Αυστρία κυμαίνεται στο 4,5% ενώ στην Ισπανία φθάνει στο 26,6%. Η ανεργία στους νέους σε Ισπανία και Ελλάδα υπερβαίνει το 50%.

Όχι στην κινεζοποίηση των εργασιακών σχέσεων

Για τον Ευρωπαίο Επίτροπο μια εξήγηση αυτής της «ψαλίδας» είναι ότι τα προσόντα των ενδιαφερομένων δεν αντιστοιχούν στη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν όμως και θετικές ειδήσεις όπως, για παράδειγμα, ότι το εισόδημα των νοικοκυριών σε Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία αυξήθηκε μέσα στο 2012.

Η Κομισιόν θεωρεί, πάντως, ανησυχητικό το νέο μοντέλο που αναπτύσσεται και προτείνει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και την αποτελεσματικότερη χρήση των κοινωνικών ταμείων. Προτείνει ακόμα μέτρα που να ενισχύουν την επαγγελματική κατάρτιση και τη θέσπιση κατώτατου μισθού.

Ο Πάτρικ Ίτσερτ, αναπληρωτής γ.γ. της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, μιλώντας στην Deutsche Welle δήλωσε πως δεν έχει τίποτα εναντίον των μέτρων επιμόρφωσης και κατώτατου μισθού, ωστόσο, όπως είπε «η τυφλή πολιτική περικοπών που ζητά η Κομισιόν βλάπτει πολλές χώρες. Έτσι δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ένας ανταγωνισμός μισθών θα έφερνε στην Ευρώπη το κινεζικό μοντέλο. Και αυτό δεν το θέλουμε».

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων από την πλευρά της αντέδρασε στην έκθεση της Κομισιόν ζητώντας «ένα σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη».

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook