Συναγερμός σήμανε ξανά στη Φουκουσίμα, όταν εντοπίστηκε καπνός στο κτίριο όπου στεγάζεται η τουρμπίνα του αντιδραστήρα Νο1, αν και μια ώρα μετά ο καπνός έπαψε να είναι ορατός. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, έναντι έξι του Νταϊτσί.

Ο Φουκουσίμα Νταϊνι είναι ο δεύτερος πυρηνικός σταθμός της περιοχής και βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα μακριά από τον Φουκουσίμα Νταϊτσί, που έχει υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές και έχει σκορπίσει ανησυχία και πανικό από τις 11 Μαρτίου έως σήμερα. Και τα δυο ανήκουν στην TEPCo.

Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εταιρεία Tepco ανακοίνωσε χθες ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα παροπλισθούν και θα αποξηλωθούν.

Ο πρόεδρος της Tepco Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Κατσουμάτα δήλωσε ότι λυπάται πολύ ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήλθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να άρει την εντολή εκκένωσης της περιοχής εντός των προσεχών εβδομάδων, πρόσθεσε. \”Η ύψιστη ευθύνη μας είναι να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον τερματισμό και τον έλεγχο της παρούσας κατάστασης\”, είπε.

Ο Κατσουμάτα ετέθη επικεφαλής της διαχείρισης της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, όταν ο προεδρεύων του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Tepco Μασατάκα Σιμίζου μεταφέρθηκε την Τρίτη το βράδυ στο νοσοκομείο με υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Λίγες ώρες αργότερα μίλησε για πρώτη φορά στους δημοσιογράφους.

Χθες, επίσης, η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε εντολή για επείγοντα έλεγχο όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστούν κάποια ημέρα τις ίδιες ζημιές με αυτές που υπέστη ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου. Σχετική επιστολή απέστειλε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπάνρι Καϊέντα στους γενικούς διευθυντές εννέα τοπικών εταιριών ηλεκτρισμού της Ιαπωνίας καθώς και σε δυο ακόμα που διαχειρίζονται πυρηνικούς σταθμούς. Στην Ιαπωνία υπάρχουν 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες και όλοι τους βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Στο θαλασσινό νερό κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας την Τετάρτη. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο ιωδίου 131 που έχει καταγραφεί ως τώρα.

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας, δήλωσε: «Το ιώδιο-131 έχει χρόνο ημί-ζωής (η χρονική περίοδος που απαιτείται για να μειωθεί στο μισό η εκπεμπόμενη ραδιοακτινοβολία από ένα ραδιενεργό στοιχείο) 8 ημερών και ακόμα και αν επικεντρωθούμε στις συνέπειες που μπορεί να έχει στη θαλάσσια ζωή, αυτές θα έχουν εξασθενήσει σημαντικά όταν θα έχουν επιστρέψει οι κάτοικοι της περιοχής».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook