Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον εκλεγμένο πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάν Ουαταρά, έφτασαν  χθες στην πρωτεύουσα της χώρας, το Γιαμουσούκρο, όπως έγινε γνωστό από κατοίκους της περιοχής και στρατιωτικές πηγές.

Δύο πηγές από το στρατόπεδο του Λοράν Γκμπαγκμπό ανέφεραν ότι στην πόλη διεξάγονται σφοδρές μάχες, όμως δεν είναι ακόμη σαφές το ποιος έχει τον έλεγχό της.

Λίγο νωρίτερα, άλλοι μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι δυνάμεις του Ουαταρά κατέλαβαν δύο πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα ενώ έχουν φτάσει σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το λιμάνι του Σαν Πέντρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις του Ουαταρά έχουν εξαπολύσει επίθεση από τα ανατολικά, δυτικά και κεντρικά της χώρας, καταφέρνοντας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές όπου παράγεται το κακάο, και πλέον κινούνται προς τα νότια, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον Γκμπαγκμπό, ο οποίος αρνείται να εγκαταλείψει την εξουσία. Μέλη της νεολαίας του Γκμπαγκμπό άνοιξαν πυρ σήμερα σε μια συνοικία της πόλης Αμπιτζάν που πρόσκειται στον Ουαταρά, σκοτώνοντας επτά άτομα.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναζητούν καταφύγιο σε εκκλησιαστικά ιδρύματα ή σε δημόσια κτίρια για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Κάτοικοι της πόλης Τιεμπίσου, που απέχει 40 χιλιόμετρα από το Γιαμουσούκρο, είπαν ότι δυνάμεις του Ουαταρά προερχόμενες από το Μπουακέ την κατέλαβαν και \”περιπολούν παντού\” ενώ οι άνδρες του Γκμπαγκμπό την έχουν εγκαταλείψει.

Άνδρες του Ουαταρά έθεσαν υπό τον έλεγχό τους και το Μπουαφλέ, 60 χιλιόμετρα από το Γιαμουσούκρο, ενώ μια άλλη ομάδα κατέλαβε το Σούμπρε, την τελευταία μεγάλη πόλη στο δρόμο προς το λιμάνι του Σαν Πέντρο. \”Την πήραν χωρίς καμία αντίσταση\”, δήλωσε ένας κάτοικος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Γκμπαγκμπό, όμως ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, διατηρούν επιφυλάξεις για την επέκταση των κυρώσεων αυτών από τον ΟΗΕ.

Κυρώσεις κατά του τέως προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού από το ΣΑ του ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων κατά του απερχόμενου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαμπό, αλλά και των συνεργατών του, κάνοντας πλέον ασφυκτική την πίεση που ασκείται στο καθεστώς του, για να παραδώσει την εξουσία στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του εκλεγμένου προέδρου, Αλασάν Ουατάρα,. είχε προειδοποιήσει τον Γκμπαμπό, σε συνέντευξή του, ότι του απομένουν «λίγες ώρες» για να παραδώσει την εξουσία με ειρηνικό τρόπο. «Ο χρόνος για διάλογο και κατάπαυση του πυρός τελείωσε. Ο Γκμπαγμπό έχει λίγες ώρες για να αφήσει την εξουσία ειρηνικά» δήλωσε ο Γκιγιόμ Σορό, στο γαλλικό ραδιόφωνο RFI.

Στο μεταξύ, η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση από δυνάμεις του Γκμπαγκμπό εναντίον ενός αυτοκινήτου που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή στο Αμπιτζάν. «Αυτό το απόγευμα οι ειδικές δυνάμεις του πυροβόλησαν εναντίον ενός οχήματος που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή. Τέτοιες πράξεις είναι απαράδεκτες» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.


AΠΕ –ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook