Πρόσκληση σε γερμανούς επενδυτές απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας πως το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων ή ελληνογερμανικών κοινοπραξιών.

Όπως είπε ο υπουργός η γερμανική τεχνογνωσία στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνδυαστεί με τους αυξημένους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

Ακόμα πρόσθεσε πως υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών εταιρειών, καθώς και προοπτικές επενδύσεων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, θα υπάρξει θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της χώρας.

Παράλληλα εκτιμά ότι η κατάσταση στα επίπεδα ρευστότητας θα αλλάξει γρήγορα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την επιστροφή των καταθέσεων και την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το 2013, τόνισε, είναι το έτος κατά το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα βασικά μεγέθη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η ελληνική οικονομία θα κάνει ένα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την εξωστρέφεια της.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί τότε είναι πιθανό, όπως είπε, το 2013 να είναι το πρώτο έτος, ύστερα από δεκαετίες, που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, μετά από τις κατάλληλες προσαρμογές, θα είναι περίπου ισοσκελισμένο.

Ωστόσο, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές απαιτούν να συνοδευθούν από τα διαρθρωτικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνηση είναι να αλλάζουμε το κράτος μας, ώστε να το καταστήσουμε πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση δημόσιων φορέων με ανάλυση κόστους οφέλους για καλύτερη κατανομή πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος η επιτάχυνση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, θα δημιουργήσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.


naftemboriki.gr