Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους, η επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε ως επείγουσα τη διενέργεια έρευνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα κάνοντας λόγο για «μία από τις χειρότερες καταστάσεις παγκοσμίως».

Η Ναβί Πιλάι, ύπατη επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των πολιτικών κρατούμενων φτάνουν τουλάχιστον τις 200.000.

Η αξιωματούχος μάλιστα, σε μία από τις σπάνιες αναφορές των Ηνωμένων Εθνών εν γένει στη χώρα, υποστήριξε ότι η νέα ηγεσία στην Πιόνγκγιάνγκ δεν έχει δώσει «σχεδόν κανένα σημάδι βελτίωσης».

«Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, πιστεύω πως μια ενδελεχής έρευνα σε μια από τις χειρότερες, αλλά και λιγότερο γνωστές, καταστάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, όχι μόνον είναι πλήρως δικαιολογημένη, αλλά και μάλιστα ήδη καθυστερημένη».

Η Πιλάι εξέφρασε επίσης τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς ανησυχίες για τα πυρηνικά της Βορείου Κορεάς και τις εκτοξεύσεις πυραύλων έχουν επισκιάσει «την αξιοθρήνητη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα.

in.gr