Οι βιασμοί είναι ένα \”σοβαρό και ανησυχητικό φαινόμενο του πολέμου στη Συρία\”, εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ, σε έκθεσή της με τίτλο \”Συρία: μια περιφερειακή κρίση\”.

\”Στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησε η IRC στο Λίβανο και την Ιορδανία, οι γυναίκες από τη Συρία δήλωσε πως οι βιασμοί είναι ο βασικός λόγος που εγκατέλειψαν μαζί με τις οικογένειές τους την πατρίδα τους\”, επισημαίνει η οργάνωση που ζητεί να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

\”Πολλές γυναίκες και κορίτσια δήλωσαν πως δέχτηκαν επιθέσεις δημόσια ή στα σπίτια τους, συνήθως από ένοπλους άντρες. Οι βιασμοί αυτοί, αρκετές φορές ομαδικοί, έγιναν μπροστά στα μάτια της οικογένειάς τους\”, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Οι γυναίκες που ρωτήθηκαν αποκάλυψαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.

Τα θύματα που επιβιώνουν των επιθέσεων αυτών σπάνια μιλούν, \”εξαιτίας των κοινωνικών κανόνων και της ατίμωσης που φέρνει ο βιασμός στα θύματα και τις οικογένειές τους\”, διευκρινίζει η οργάνωση.

Πολλές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν αποκάλυψαν πως φοβούνται αντίποινα από την πλευρά των ανδρών που τους επιτέθηκαν ή ακόμα ότι μέλη της ίδιας της οικογένειάς τους θα τις σκοτώσουν για να \”ξεπλύνουν την ντροπή\”.

Οι γυναίκες αυτές στερούνται ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης και ζουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες στους καταυλισμού προσφύγων. Επίσης συχνά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τονίζει η οργάνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Παρασκευή πως οι καταγεγραμμένοι σύροι πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες και στη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί κατά 100.000 από τις 11 Δεκεμβρίου ως τις 11 Ιανουαρίου και ξεπερνούν πλέον τις 600.000.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πρόσφυγες θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο μέχρι τον Ιούνιο, αν ο πόλεμος συνεχιστεί. Στο συριακό έδαφος, οι εκτοπισμένοι είναι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια.

Η IRC απευθύνει έκκληση για \”επείγουσα αύξηση της βοήθειας από την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή, η οποία σίγουρα θα έχει μεγάλη διάρκεια\”.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook