Μία ιστορία βγαλμένη από τον Ψυχρό Πόλεμο φτάνει την Τρίτη σε γερμανικό δικαστήριο: Ένα ζευγάρι Ρώσων που ζούσε στη Γερμανία τα τελευταία 25 χρόνια, έχοντας κάνει και μία κόρη που κατά τα φαινόμενα αγνοούσε την ταυτότητά τους, κατηγορούνται ότι είχαν σταλεί ως κατάσκοποι, αρχικά από την ΕΣΣΔ και έπειτα από τη Ρωσία, στη χώρα και παρέμεναν ενεργοί μέχρι τη σύλληψή τους πριν από δύο χρόνια.

Το Βερολίνο φέρεται μάλιστα να πρότεινε την ανταλλαγή τους με Αμερικανούς πράκτορες που είχαν συλληφθεί στη Ρωσία αλλά η Μόσχα δεν ανταποκρίθηκε.

Η υπόθεση φτάνει την Τρίτη σε δικαστήριο της Στουτγάρδης και στο εδώλιο θα σταθούν ο Αντρέας και η Χάιντρουν Άνσλαγκ -εάν αυτά είναι τα πραγματικά τους ονόματα. Μέχρι και ο συνήγορός τους θυμίζει τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου: Δικηγόρος των κατηγορουμένων, σύμφωνα με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι ο Χορστ Ντίτερ Πέτσκα, συνήγορος υπεράσπισης του κατασκόπου Γκούντερ Γκιγιόμ, της υπόθεσης που είχε ρίξει τον Βίλι Μπραντ από την καγκελαρία.

Τα τελευταία 25 χρόνια ο Αντρέας Άνσλαγκ, κάτοχος (πλαστογραφημένου, κατά τις αρχές) αυστριακού διαβατηρίου, εργαζόταν ως μηχανικός στη Γερμανία ζώντας μαζί με τη νοικοκυρά σύζυγό του, Χάιντρουν, μία συνηθισμένη ζωή με τη μικρή τους κόρη, την οποία είχαν κάνει στη Γερμανία.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2011, οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν το ζευγάρι μετά από πολύμηνη επιχείρηση παρακολούθησης και συλλογής στοιχείων. Ο μεν Αντρέας συνελήφθη τα ξημερώματα σε σπίτι στο Μπάρλινγκεν, η δε σύζυγος πιάστηκε στο σπίτι του ζευγαριού στο Μάρμπρουγκ την στιγμή μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχές, που αποκρυπτογραφούσε μηνύματα από τη Μόσχα.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρηματικά ποσά σε διάφορα νομίσματα και σειρά απόρρητων εγγράφων. Οι Άνσλαγκ, σύμφωνα με τις γερμανικές Αρχές είχαν θορυβηθεί μετά τη σύλληψή πρώην συνεργατών τους στην αμερικανική ήπειρο και προετοίμαζαν (έχοντας μαζέψει περίπου 700.000 ευρώ) την «συντεταγμένη αποχώρησή» τους.

Οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι «πράκτορες» είχαν σταλεί από τη Μόσχα πριν πέσει το Τείχος και όχι μόνο δεν έφυγαν με την επανένωση, αλλά παρέμειναν ενεργοί στη χώρα για τις μετέπειτα δεκαετίες. Μεταξύ άλλων, ο Αντρέας Άνσλαγκ κατηγορείται πως συναντήθηκε αρκετές φορές με αξιωματούχο του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών από τον οποίο αγόραζε πληροφορίες και έγγραφα για τις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Οι Άνσλαγκ είχαν χτίσει ένα ολόκληρο ψεύτικο παρελθόν ως βιτρίνα: Ο Αντρέας είχε φτάσει στη Γερμανία από το Μεξικό το 1988 με αυστριακό διαβατήριο και δήθεν γεννημένος στην Αργεντινή, με γονείς από την Τσεχοσλοβακία. Δύο χρόνια αργότερα ήρθε και η Χάιντρουν, δήθεν γεννημένη στη Λίμα του Περού από Ανατολικογερμανούς γονείς.

Μετά τη σύλληψη, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η γερμανική κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση προτείνοντάς της ανταλλαγή των δύο πρακτόρων με Αμερικανό πράκτορα που έχει φυλακιστεί στη Ρωσία. Η Μόσχα, υποστηρίζεται, δεν ανταποκρίθηκε.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook