Δύο Τσέχοι δημιουργοί ηλεκτρονικών παιχνιδιών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση, αναφέρει η τσεχική κυβέρνηση.

«Μετά από σειρά διαπραγματεύσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε σήμερα [Τρίτη], σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Νέτσας για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μίχαλ Σούστερ.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός «εκτιμά τις προσπάθειες» που κατέβαλε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, είπε ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ.

«Μετά την καταβολή της εγγύησης δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία. Η έρευνα (για την υπόθεση) θα συνεχιστεί», διευκρίνισε.

Η δίκη τους θα γίνει μέσα στο 2013 σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αναφέρει το BBC.

Όπως αναφέρει το AFP, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νέτσας είχε ζητήσει από τον Έλληνα πρωθυπουργό «να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές Αρχές θα προσέξουν την υπόθεση ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση» που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους φέρεται επίσης να άσκησε πιέσεις για το ίδιο θέμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημιουργία πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο καθώς με τις κάμερές τους φέρεται να είχαν τραβήξει βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Τσέχοι είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το παιχνίδι Arma 3, η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.

Η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Bohemia Interactive Studio, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που προωθεί βασίζονται σε πληροφορίες «προσβάσιμες στο κοινό».

 

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ