Τα 5 δισ. ευρώ(!) ξεπερνούν οι ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με την απόκλιση δηλωθεισών – καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών να ξεπερνά το 30% κατά μέσο όρο δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος. «Τόσα χρόνια πουλάμε ασφάλιση επί πιστώσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε ότι το σύστημα δήλωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλάζει, με αυτόματο έλεγχο των επιχειρήσεων και ταυτόχρονη καταβολή και δήλωση των εισφορών. «Αν δεν πληρώσεις δεν πιστώνεται η ασφάλιση, και τον επόμενο μήνα το ΙΚΑ δεν σου καταβάλει ηλεκτρονικά την πίστωση» σημείωσε.

Ο κ. Σπύροπουλος πρόσθεσε ότι θα γίνουν έλεγχοι από το Ίδρυμα για το θέμα, ωστόσο επισήμανε ότι λογικά πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν.

Όσον αφορά τις πλαστές συντάξεις, σημείωσε ότι μεταξύ 2011 και 2012 κόπηκαν 20.000 ασφαλιστικά δικαιώματα. «Τώρα ασχολούμαστε με τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας). Πολλοί χήροι και χήρες ξαναπαντρεύονται, αλλά δεν το δηλώνουν. Κάνουμε διασταύρωση στοιχείων με τα ληξιαρχεία για να δούμε ποιες από τις 270 χιλιάδες συντάξεις δίνονται κανονικά και ποιες παράτυπα» είπε, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος για τις πλαστές συντάξεις ξεπερνά τα 130 με 140 εκατ. ευρώ το χρόνο...

 

skai.gr