Μνημόσυνο με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του Ανωγειανού πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη θα τελεστεί την Κυριακή στα Ανώγεια, στον ιερό ναό του Αϊ Γιάννη, στις 10 το πρωί.

Παράλληλα, στην Αθήνα η οικογένεια του θα τελέσει μνημόσυνο στον τάφο του στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών και στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι. Για τους φίλους του στο Ρέθυμνο θα τελεστούν μνημόσυνα από την Ενορία Μασταμπά και την ΝΟΔΕ Ρεθύμνου, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία να ανάψουν ένα κεράκι στη μνήμη του όσοι το επιθυμούν.

Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής της χώρας και είχε συμπληρώσει 14 θητείες στο ελληνικό Κοινοβούλιο αφού εκλεγόταν βουλευτής Ρεθύμνης από το 1958 έως το 2007.

Γεννήθηκε στα Ανώγεια το 1932 και ήταν απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και η πρώτη του εκλογή στο Κοινοβούλιο ήταν με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΕ. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση, η οποία τον οδήγησε μέχρι και το Στρατοδικείο καθώς ήταν εκ των ιδρυτών της οργάνωσης «Εθνική Δημιουργική Ομαλότητα».

Ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα το 1976 με τη Νέα Δημοκρατία (με την οποία πολιτεύτηκε στη Μεταπολίτευση) ως υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη το 1980 ορκίστηκε υφυπουργός Εσωτερικών ενώ το 1989 στην κυβέρνηση Τζαννετάκη διετέλεσε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, ενώ στην κυβέρνηση ΝΔ με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που ακολούθησε ανέλαβε υπουργός Τουρισμού και άνευ χαρτοφυλακίου. Παραιτήθηκε το 1991 και επανήλθε στην κυβέρνηση τιο 1992 στη θέση του υπουργού Εσωτερικών.

Διετέλεσε για ένα διάστημα ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή (2006) ενώ το 2007 αποφάσισε να τερματίσει μια πολύχρονη καριέρα προσφοράς στην πολιτική καθώς η κόρη του Όλγα Κεφαλογιάννη διεκδίκησε την έδρα στο νομό Ρεθύμνης. Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης ήταν παντρεμένος με την Ελένη Βαρδινογιάννη, με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες.

anogi.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook