Εξαιρετικής σημασίας προσφορά για την πόλη των Χανίων, αλλά και γενικότερα την Ελλάδα, αποτελεί η δωρεά σπάνιου υλικού για τη ναυτική και όχι μόνον ιστορία από ένα Χανιώτη προς το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Ο Κώστας Τζωρτζάκης αντικρίζει με νοσταλγία τη μινιατούρα του οχηματαγωγού «Ρουσσέν», όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του Ο Κώστας Τζωρτζάκης αντικρίζει με νοσταλγία τη μινιατούρα του οχηματαγωγού «Ρουσσέν», όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του.

Ο Κώστας Τζωρτζάκης είχε στη διάθεσή του, ως οικογενειακό κειμήλιο, σπάνιο υλικό με χάρτες των Χανίων από την περίοδο της Βενετοκρατίας, επιστολές – περγαμηνές της Δημοκρατίας της Βενετίας, μεταξύ των οποίων χειρόγραφη περγαμηνή του Πάπα Παύλου V (1606), αλλά και νομίσματα, ακόμα και της προ Χριστού περιόδου, τα οποία χάρισε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Τώρα, το υλικό αυτό εκτίθεται σε ειδικό χώρο ο οποίος διαμορφώθηκε μέσα στο Ναυτικό Μουσείο, στην είσοδο του φρουρίου Φιρκά, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Πρώτη φορά η έκθεση άνοιξε για το κοινό την 1 Δεκεμβρίου 2012, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Πολύτιμη στην αξιολόγηση του υλικού και τη διαμόρφωση του χώρου στάθηκε η συμβολή της διακοσμήτριας Κατερίνας Δανιηλίδη η οποία επεξεργάστηκε το αρχείο του κ. Τζωρτζάκη.

Αφορμή για τη δωρεά αυτή αποτέλεσε μια επίσκεψη του Κ. Τζωρτζάκη στο Ναυτικό Μουσείο, οπότε πρόσεξε στον εκθεσιακό χώρο μια μινιατούρα του οχηματαγωγού «Ρουσσέν» στο οποίο είχε υπηρετήσει τη ναυτική του θητεία!

Οπως ο ίδιος λέει, «με συγκίνηση αντίκρισα στο Ναυτικό Μουσείο τη μινιατούρα του οχηματαγωγού \”Ρουσσέν\” και όταν είδα και τους χάρτες, είπα στον κ. Πετράκη ότι ήθελα να προσφέρω το υλικό που έχει σχέση με το Ναυτικό και την Κρήτη. Ετσι, ξεκίνησε από το αρχείο μου να βγαίνει στο προσκήνιο ό,τι έχει σχέση με το Ναυτικό. Δηλαδή ναυτικοί χάρτες, νομίσματα στα οποία απεικονίζονται καράβια αλλά και επιστολές – περγαμηνές. Σκοπός είναι να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το ιστορικό αυτό υλικό όσοι ενδιαφέρονται για τη ναυτική παράδοση του τόπου μας».

Ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, Μανώλης Πετράκης, χαρακτήρισε «πολύ τιμητική» την προσφορά του κ. Τζωρτζάκη, η οποία περιλαμβάνει:

* Σειρά επιστολών και περγαμηνών (χειρόγραφο του Πάπα Παύλου V, το 1606, αρχεία της Δημοκρατίας της Βενετίας, οθωμανικά έγγραφα κ.ά.).

* Νομίσματα και σφραγίδες (σφραγίδα της Γαλλικής Αυτοκρατορίας, μολυβδόβουλο του Μεγ. Κωνσταντίνου, νόμισμα του 300 π.Χ. από τη βόρεια Εύβοια).

* Πολλούς και σημαντικούς χάρτες και γκραβούρες (του 1764 με την οχύρωση της πόλης των Χανίων, του 1876 με το λιμάνι της πόλης, χάρτες της Γραμβούσας, της Σκιάθου, καθώς και την επίθεση των Τούρκων στο Ηράκλειο, 1684).

enet.gr/Γ.Λυβιάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook