Ο Πορτογάλος Πρόεδρος Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα ανακοίνωσε τη Πέμπτη τη διάλυση της Βουλής και την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου.

Νωρίτερα ο πρόεδρος Σίλβα είχε διαβουλευτεί με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκε η κυβέρνηση μειοψηφίας του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική συναίνεση για σκληρά μέτρα λιτότητας, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί μία οικονομική κρίση, παρόμοια με αυτή της Ελλάδας ή της Ιρλανδίας.

Η χώρα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις της ιστορίας της και βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ.

Τους επόμενους μήνες η Πορτογαλία πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρεός 4,5 δισ. και τον Ιούνιο 4 δισ. πράγμα που τη φέρνει μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.

Αυτό αναγνώρισε και ο πρόεδρος Σίλβα στο διάγγελμά του, μιλώντας για την τεράστια πρόκληση να καταπολεμηθεί αυτή η κρίση που δεν έχει προηγούμενο στη χώρα.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού που ανήλθε το 2010 στο 8,6% έναντι των προβλέψεων για το 7,3%. Αναθεωρήθηκε παράλληλα και το έλλειμμα του 2009 από 9,6% σε 10%.

Την ίδια ώρα πάντως που τα επιτόκια δανεισμού έχουν αυξηθεί στο απαγορευτικό 8,4% η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε την πώληση κρατικών χρεογράφων 1,5 δισ. την Παρασκευή και άλλου ενός δισ. την επόμενη εβδομάδα ευελπιστώντας ότι η πώληση θα είναι επιτυχημένη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook