Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποστολή εντοπισμού πτωμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας που επλήγησαν πριν τρεις εβδομάδες από τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ και το τσουνάμι, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιαπωνίας.

Χιλιάδες Ιάπωνες και Αμερικανοί στρατιώτες, με τη συνδρομή 120 αεροσκαφών και ελικοπτέρων και 65 πολεμικών πλοίων αναζητούν 16.441 ανθρώπους που αγνοούνται από την Παρασκευή.

«Θα επικεντρώσουμε τις έρευνες κατά μήκος των ακτών, στις εκβολές των ποταμών και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα. Τα πτώματα που έχει παρασύρει η θάλασσα συχνά αυτήν την εποχή βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από λίγες εβδομάδες. Οι έρευνές γίνονται για να εντοπιστούν», επισήμανε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri στην επιχείρηση αυτή συμμετέχουν 17.000 Ιάπωνες και 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Οι έρευνες πάντως δεν θα καλύψουν τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊίτσι της Φουκουσίμα, εξαιτίας του υψηλού επιπέδου ραδιενέργειας.

Παράλληλα, τουλάχιστον χίλια πτώματα βρίσκονται ακόμα στη ζώνη αυτή, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo που επικαλείται αστυνομικές πηγές. Οι σωροί αυτοί έχουν εκτεθεί σε υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και οι αρχές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην περισυλλογή τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook