Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων των βουλευτών που θα ορίσουν τα κόμματα για την Προκαταρκτική Επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τους χειρισμούς του στη λίστα Λαγκάρντ.

Η Επιτροπή που θα είναι 15μελής θα ξεκινήσει τις εργασίες της άμεσα, πιθανότατα την Τρίτη. Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου χωρίς να αποκλείεται να της δοθεί και μία παράταση 10- 15 ημερών.

Πρόεδρος της Επιτροπής, θα είναι ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ από τη ΝΔ θα συμμετέχουν συνολικά πέντε βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπείται από τρεις βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ από δύο, ενώ ΔΗΜΑΡ, ΑΝ.ΕΛ. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ θα έχουν από έναν βουλευτή, ενώ θα συμμετάσχει και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.

Σύμφωνα με το Έθνος, επικρατέστερα ονόματα βουλευτών της ΝΔ στην επιτροπή είναι των Μ.Βαρβιτσιώτη, Αδ.Γεωργιάδη, Λ.Τσαβδαρίδη και Κ.Κουτσογιαννακόπουλου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θ.Δρίτσας και ο Χ.Κοντονής, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πιθανότεροι είναι οι Π.Ρήγας και Δ.Σαλτούρος.

Την επιτροπή θα συμπληρώνουν ένας βουλευτής από τους Ανεξαρτητους Έλληνες με πιο πιθανό τον Β.Καπερνάρο, από τη Χρυσή Αυγή ο Μ.Αρβανίτης από το ΚΚΕ ο Γ.Γκιόκας και ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές με πιο πιθανό τον Κ.Μαρκόπουλο.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης, μιλώντας την Κυριακή στον Βήμα FM, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι θα προεδρεύσει της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα.

Πρόσθεσε ότι θα είναι μια ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία -όχι κουκούλωμα, είπε χαρακτηριστικά- και διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν θα περιοριστεί στις ευθύνες στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά θα ασχοληθεί και με ευθύνες άλλων προσώπων εφόσον προκύψουν.

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διεύρυνση κατηγοριών χωρίς προηγουμένως να υπάρξει εντολή από τη Βουλή.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι θα προτείνει η κατάθεση των μαρτύρων να μην ξεπερνάει τις δύο ώρες την ημέρα, εκτίμησε ότι στα τέλη της εβδομάδας θα έχουν κληθεί οι πρώτοι μάρτυρες και ότι πρόθεσή του είναι να έχει παραδοθεί το πόρισμα έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τους μάρτυρες ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί να καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός ή οικονομικοί εισαγγελείς ωστόσο αυτό θα είναι αποτελέσει αντικείμενο απόφασης.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook