Ως διαφαινόμενος νικητής, πλην σοβαρά αποδυναμωμένος, εξέρχεται από τις ισραηλινές εκλογές ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος, μολονότι αναμένεται να κερδίσει την τρίτη θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο, πιθανότατα θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με κόμματα που προτιμούν μία σαφώς πιο μετριοπαθή προσέγγιση στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Με καταμετρημένο το 99,5% των ψήφων, το κεντροδεξιό κόμμα Λικούντ του κ. Νετανιάχου λαμβάνει τις 31 εκ των 120 εδρών της Κνεσέτ, υφιστάμενο απώλεια 11 εδρών σε σχέση με τις 42 έδρες που ήλεγχε στις απερχόμενη Βουλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ισραηλινή εκλογική επιτροπή, οι συνασπισμοί της ευρύτερης δεξιάς και κεντροαριστεράς αποσπούν αμφότερες 60 έδρες στην Κνεσέτ, καθιστώντας ακόμη πιθανότερο το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Πιθανότερος συνεργάτης του κ. Νετανιάχου για τη σύσταση κυβέρνησης αποτελεί το κεντρώο κόμμα Γες Ατίτ (Υπάρχει Μέλλον), υπό την ηγεσία του προωτοεμφανιζόμενου Γιερ Λαπίντ, το οποίο αναδείχθηκε σε έκπληξη της εκλογικής αναμέτρησης, κερδίζοντας 18 ή 19 έδρες.

Ο κ. Λαπίντ έχει δηλώσει πως θα μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό μονάχα υπό την προϋπόθεση ότι θα δρομολογηθούν ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα δοθεί συνέχεια στις διμερείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Γες Ατίτ, σημειώνοντας πως θα σχηματίσει την «ευρύτερη δυνατή» κυβέρνηση.

Το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στο κοινοβούλιο, αποσπώντας 17 έδρες.

Τα οριστικά ανεπίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας, ενώ θα δημοσιοποιηθούν επίσημα στις 30 Ιανουαρίου.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook