Μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας στο Βόλο έφτιαξαν ένα «έξυπνο» γραμματοκιβώτιο το οποίο ειδοποιεί τον κάτοχό του κάθε φορά που ο ταχυδρόμος αφήνει γράμματα και λογαριασμούς σ’ αυτό!

Η εφεύρεση αυτή κίνησε το ενδιαφέρον εταιρίας κατασκευής γραμματοκιβωτίων και ο ιδιοκτήτης της ζήτησε το πρωτότυπο της κατασκευής καθώς και την άδεια για την εμπορική εκμετάλλευση της ιδέας.

Ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Φιλίππου χαρακτήρισε το γεγονός επιτυχία για ολόκληρη την τεχνική εκπαίδευση, αποδεικνύοντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η τελευταία.

«Αν η τεχνική εκπαίδευση απαλλαγεί από τα σημερινά \”καρκινώματα\” και τοποθετηθεί στη θέση που πρέπει, τότε είναι βέβαιο ότι θα λυθούν και πολλά προβλήματα της σημερινής κοινωνίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.

Πώς λειτουργεί το «Εξυπνο Γραμματοκιβώτιο»

Το έξυπνο γραμματοκιβώτιο είναι μια συσκευή που τοποθετείται εύκολα και έχει μικρό κόστος. Αποτελείται από δύο τμήματα: α) την εξωτερική μονάδα που τοποθετείται εύκολα μέσα στο γραμματοκιβώτιο και την εξωτερική μονάδα η οποία τοποθετείται στο εσωτερικό του σπιτιού .

Οι δύο μονάδες επικοινωνούν ασύρματα και σε μέγιστη απόσταση 150 μέτρων. Έτσι ανεξάρτητα από το σημείο που βρίσκεται το γραμματοκιβώτιο μπορούμε να τοποθετήσουμε χωρίς καλώδια την εξωτερική μονάδα μέσα στο γραμματοκιβώτιο και την εσωτερική μονάδα μέσα στο διαμέρισμα σε οποιοδήποτε επιθυμητό σημείο.

Όταν ο ταχυδρόμος θα τοποθετήσει την αλληλογραφία στο γραμματοκιβώτιο η εξωτερική μονάδα θα επικοινωνήσει ασύρματα με την εσωτερική η οποία και θα παρουσιάσει στην ειδική οθόνη της τον αριθμό των επιστολών που τοποθέτησε ο ταχυδρόμος στο γραμματοκιβώτιο.

Εκτός από την οπτική ένδειξη, ταυτόχρονα η εσωτερική συσκευή, ειδοποιεί με ένα ηχητικό μήνυμα για την εισερχόμενη αλληλογραφία. Το ηχητικό μήνυμα αυτό έχει μέγιστη διάρκεια 120 δευτερόλεπτα και ο χρήστης της συσκευής μπορεί εύκολα να ηχογραφήσει το δικό του μήνυμα με το οποίο επιθυμεί να ειδοποιείται κάθε φορά που υπάρχει εισερχόμενη αλληλογραφία. Περιστρέφοντας έναν απλό διακόπτη ο χρήστης της συσκευής μπορεί να ηχογραφήσει το δικό του μήνυμα, αφού η εσωτερική μονάδα διαθέτει μικρόφωνο για να γίνει η εγγραφή του μηνύματος.

Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί η συσκευή η οπτική και ηχητική ειδοποίηση είναι συνεχής μέχρι να λάβουμε την πληροφορία. Στη συνέχεια πατώντας ένα διακόπτη μηδενισμού διακόπτουμε την αναπαραγωγή του ηχητικού μηνύματος και μηδενίζουμε την ένδειξη για τον αριθμό των εισερχόμενων επιστολών. Μετά το μηδενισμό η συσκευή αυτή συνεχίζει να επιτηρεί το γραμματοκιβώτιο και θα ειδοποιήσει και πάλι μόλις θα έχουμε νέα αλληλογραφία.

Το έξυπνο γραμματοκιβώτιο έφτιαξαν οι μαθητές Χριστόφορος Καλτάκης, Βασίλειος Νικολάου και Κωνσταντίνος Χάνος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook