Τρία χρόνια μετά το Φόρουμ του Νταβός του 2010, όπου η Ελλάδα είχε βγει στη \”σέντρα\” και σήμανε η έναρξη της επίθεσης των αγορών, το κλίμα στην ίδια διεθνή συνάντηση έχει αλλάξει. Από το βήμα, αλλά και στο περιθώριο του Νταβός, ακούγονται πλέον εύσημα, ακόμα και προβλέψεις για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων. Κάποιοι καταστροφολόγοι, ωστόσο, επιμένουν, παρότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις τους στο παρελθόν διαψεύσθηκαν.

Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρόεδρος του τραπεζικού λόμπι IIF, Charles Dallara, προέβλεψε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων το 2014 ή το αργότερο στις αρχές του 2015.

Και ενώ το Νταβός ξεκινά με το ελληνικό spread κάτω από τις 900 μονάδες και το χρηματιστήριο της Αθήνας σε ράλι, αφού οι αγορές θεωρούν πλέον ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει σχεδόν εξαλειφθεί, φαίνεται ότι κάποιες Κασσάνδρες έπαθαν, αλλά δεν έμαθαν.

Η Ευρωζώνη θα επιβιώσει εάν θέσει την Ελλάδα στην “εξωτερική τροχιά” και προχωρήσει στη στενότερη ενοποίηση των υπόλοιπων χωρών μελών, δήλωσε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Kenneth Rogoff, μιλώντας στο Bloomberg από το Νταβός.

Τι και εάν φέτος είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που η ελληνική κρίση δεν βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Τι και εάν όσοι προέβλεπαν, από το βήμα του Νταβός, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω τα καταστροφολογικά σενάριά τους, παραδεχόμενοι πλέον ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει μειωθεί δραστικά.

Κάποιοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η κινδυνολογία γύρω από την Ελλάδα είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουν τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν, την ώρα που στο χιονισμένο θέρετρο των ελβετικών Άλπεων παρελαύνει η αφρόκρεμα της διεθνούς επιχειρηματικής, ακαδημαϊκής και πολιτικής σκηνής.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Μιλώντας από το βήμα του Νταβός, πέρυσι, ο Nouriel Roubini, ο απαισιόδοξος οικονομολόγος που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως “Dr Doom”, προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Και δεν ήταν ο μόνος. Μαζί του, μερικά από τα πιο ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιούσαν ότι το ευρώ δεν επρόκειτο να διαρκέσει, καθώς η έξοδος της Ελλάδας από αυτό ήταν αναπόφευκτη. Ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Goldman Sachs Gary Cohn, οι νομπελίστες οικονομολόγοι Paul Krugman και Joseph Stiglitz, ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων του κόσμου (της PIMCO) Mohamed El Erian, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Willem Buiter, ο διάσημος διαχειριστής hedge fund John Paulson και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Martin Feldstein.

Ο κόσμος υποτίμησε την πολιτική βούληση για τη διατήρηση του ευρώ, παραδέχεται τώρα ο Roubini, αν και δείχνει να μην μαθαίνει ποτέ. “Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σίγουρα λιγότερο πιθανή φέτος, όμως, δεν πρόκειται για μια μηδενική πιθανότητα”, λέει φέτος.

Οι Κασσάνδρες δεν εγκαταλείπουν, απλά “μαγειρεύουν” τα σενάριά τους. Ο Roubini δίνει πιθανότητες 30% στο Grexit για το 2013 και 50% στα επόμενα 3-5 χρόνια.

Η Citigroup, που δημιούργησε και καθιέρωσε τον όρο Grexit, αναγκάζεται να μειώσει την εκτίμησή της για τις πιθανότητες εξόδου από το ευρώ, από τα επίπεδα του 90%! Όμως, εξακολουθεί να θεωρεί το Grexit σαν το βασικό σενάριό της για τα επόμενα δύο χρόνια.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook