Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη στελέχωση και λειτουργία των γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας καθώς όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ σήμερα ξεκίνησε η εκπαίδευση των πρώτων 200 αστυνομικών που θα κληθούν να υπηρετήσουν στις υπηρεσίες.

Στη Κρήτη αντίστοιχα γραφεία θα υποδεχτούν οι 4 Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας του νησιού και επιπλέον δύο ακόμα θα δημιουργηθούν στο Γεροπόταμο Ρεθύμνου και την Ιεράπετρα.
Τα γραφεία αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία τους μέσα στο Φεβρουάριο

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους πρώτους 200 αστυνομικούς που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες πανελλαδικά.

Η εκπαίδευση πραγματοποιείται σε πέντε εκπαιδευτικές σειρές, με μέριμνα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και ολοκληρώνεται αρχές Φεβρουαρίου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, κυρίως, την εξής θεματολογία :

• Ανάλυση κοινωνικών ζητημάτων και αντιμετώπισης ρατσισμού
• Ανάλυση θεμάτων Δημόσιας Ασφάλειας
• Αντιμετώπιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
• Νομικές διατάξεις που αφορούν στην παράνομη μετανάστευση και το ρατσισμό
• Αναγνώριση κινήτρων ρατσιστικής βίας
• Φαινόμενα ρατσισμού στην Ελλάδα και εμπειρία του δικτύου καταγραφής περιπτώσεων ρατσιστικής βίας
• Διεθνής Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Σύγχρονοι προβληματισμοί.

Με την παρακολούθηση του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος, οι αστυνομικοί που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στην αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών, που εκδηλώνονται με ρατσιστικά κίνητρα και υπόβαθρο.

Υπενθυμίζεται ότι, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, συστάθηκαν οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Ειδικότερα, ιδρύθηκαν δύο (2) Τμήματα και εξήντα οχτώ (68) Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας σε όλη την Ελλάδα.

Τα δύο (2) Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας ιδρύονται στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ τα εξήντα οχτώ (68) Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας λειτουργούν ως εξής :

• πέντε (5) στην Αττική, στις αντίστοιχες Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και

• εξήντα τρία (63) στην Περιφέρεια, στις αντίστοιχες Υποδιευθύνσεις και Τμήματα Ασφάλειας που λειτουργούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις των Νομών.

Σημειώνεται ότι για την διερεύνηση σχετικών καταγγελιών λειτουργεί όλο το 24ωρο, η ειδική τηλεφωνική γραμμή 11414. Διασφαλίζεται το ανώνυμο και το απόρρητο της επικοινωνίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, υπάρχουν σε ειδικό «banner» στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.