Με μολότοφ, δακρυγόνα και συγκρούσεις με την αστυνομία ξεκίνησε η Παρασκευή στην εμβληματική πλατεία του Ταχρίρ του Καΐρου, δεύτερη επέτειος της έναρξης της εξέγερση που κατέληξε στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ -την πρώτη μεγάλη επιτυχία της, για πολλούς διαψευσθείσας πλέον, «Αραβικής Άνοιξης». Η αιγυπτιακή αντιπολίτευση έχει καλέσει σε ογκώδεις διαδηλώσεις αργότερα εντός της ημέρας εναντίον του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, όπως μεταδίδει το Reuters, εκατοντάδες νεαροί που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ -με στόχο της οργής, σήμερα, τον νυν πρόεδρο- συγκρούστηκαν με την αστυνομία με «ανταλλαγή» μολότοφ, πετρών, δακρυγόνων και πυροβολισμών στον αέρα.

Στα επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τραυματίστηκαν 16 άτομα. Σε ένα σημείο, φαίνεται πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν φλεγόμενο αντικείμενο που τους έριξαν οι κατασκηνωτές για να κάψουν δύο σκηνές που βρίσκονταν στην πλατεία. Μετά το πρώτο φως της ημέρας, τα πνεύματα είχαν, προς το παρόν, ηρεμήσει.

Η επέτειος αναμένεται να φωτίσει για άλλη μία φορά το χάσμα στην αιγυπτιακή κοινωνία μεταξύ των υποστηρικτών του, προερχόμενου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, προέδρου και της κοσμικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση πάντως της Αδελφότητας να μην καλέσει και εκείνη σε διαδηλώσεις ίσως καθιστά λιγότερο πιθανές τις «μετωπικές συγκρούσεις» πολιτών στους δρόμους.

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ομάδες ακτιβιστών έχουν καλέσει ανήμερα της επετείου της εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου σε μαζικές συγκεντρώσεις κατά του προέδρου. «Ας πάνε σε όλα τα μέρη να ολοκληρώσουν τους στόχους της επανάστασης» κάλεσε, ενδεικτικά, μέσω twitter ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, δεν έχει επίσημα κάνει έκκληση στους δικούς της οπαδούς για διαδηλώσεις την Παρασκευή. Με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της «επανάστασης», η Αδελφότητα αντιθέτως ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται «Μαζί χτίζουμε την Αίγυπτο» συγκεντρώνοντας μια σειρά από κοινωνικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook