Ένταση επικρατεί από την Παρασκευή στην Αίγυπτο, όπου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούονται με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι εννέα νεκροί και 250 τραυματίες.

Ομάδες των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου παρατάχθηκαν στην πόλη Σουέζ, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από τις σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης κατά του Χόσνι Μουμπάρακ.

«Έχουμε ζητήσει να αποσταλούν περισσότερες ενισχύσεις έως ότου ξεπεραστεί η κρισιμότητα της κατάστασης», δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ο Άντελ Ρεφαάτ, επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας στο Σουέζ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, έκανε έκκληση για εξομάλυνση της έντασης μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

«Καλώ τους πολίτες να τηρούν τις αρχές της αιγυπτιακής επανάστασης στο να εκφράζουν ελεύθερα και ειρηνικά τη γνώμη τους» ανάρτησε ο Μόρσι στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της αντιπολίτευσης, χιλιάδες Αιγύπτιοι πραγματοποίησαν μαζικές διαμαρτυρίες, με αφορμή την δεύτερη επέτειο από την εξέγερση κατά την οποία ανατράπηκε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.

Συμπλοκές σε όλη τη χώρα

Πολλά κρατικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση το απόγευμα της Παρασκευής από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων για να καταγγείλουν την ισλαμική κυβέρνηση αλλά και για να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ισμαϊλίγια, στα ανατολικά, και στο Δέλτα του Νείλου, στη βόρεια Αίγυπτο. Στην Ισμαϊλίγια επιτέθηκαν επίσης στην έδρα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας των Αδελφών Μουσουλμάνων. Άλλοι περικύκλωσαν το κτίριο του κυβερνείου της Δαμιέττης και επιτέθηκαν σε ένα άλλο κτίριο στο Καφρ ελ-Σέιχ, όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Πορτ Σαΐντ, όπου πυρπολήθηκαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το πλήθος.

Στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές οι οποίοι επαναλάμβαναν τα αιτήματα της εξέγερσης του 2011, καθώς υποστηρίζουν ότι οι ισλαμιστές σφετερίστηκαν την επανάσταση. Γύρω από την πλατεία, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σημειώνονται από χθες (Πέμπτη) σποραδικές συγκρούσεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν αποφασίσει να μην οργανώσουν εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης φοβούμενοι ότι θα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια, μετά και τις ταραχές που είχαν σημειωθεί τον Δεκέμβριο με αφορμή το νέο σύνταγμα της χώρας και τα διατάγματα με τα οποία ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι διεύρυνε τις εξουσίες του.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook