Διθύραμβοι για την ελληνική κουζίνα, από τους Financial Times. Η Θεσσαλονικιά Χριστίνα Μουράτογλου και ο σύντροφος της είναι ιδιοκτήτες του ελληνικού εστιατορίου \”Mazi\” που βρίσκεται στο Λονδίνο και έχει ήδη, μέσα σε ένα χρόνο, κερδίσει τις γαστρονομικές προτιμήσεις όσων έχουν βρεθεί στη Βρετανία.

Το άρθρο αναφέρεται στη ζωή του ζευγαριού και για την επιτυχία του εστιατορίου τους, ξεκινώντας από μια \”ελληνική\” εικόνα. Ο πατέρας της Χριστίνας, βρίσκεται στο εξοχικό της οικογένειας έξω από τη Θεσσαλονίκη και καλλιεργεί κρίταμο, το αλμυρό πράσινο χόρτο. Το κρίταμο, αποστέλλεται στο Λονδίνο, στο εστιατόριο που έχει η κόρη του μαζί με τον σύντροφό της, τον Γάλλο Adrien Carre στο Notting Hill.

\”Όλα απέχουν τόσο από τα στεγνά άγευστα εδέσματα του πρωινού που σερβίρεται στις διακοπές μας στην Ελλάδα\”, αναφέρει το δημοσίευμα, που καλεί τους αναγνώστες του να βρεθούν στο χώρο του εστιατορίου, αλλά και στη μικρή αυλή που διαθέτει.

Το Μazi έχει γίνει ήδη αγαπημένο στέκι δημοσιογράφων και κριτικών τέχνης ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δημοσιεύματα για το εστιατόριο του Notting Hill υπάρχουν και σε διεθνείς τίτλους που εκδίδονται στην Ταϊβάν, την Ολλανδία, Χονγκ Κόνγκ κ.α.

Επιπλέον, η Standard το συμπεριέλαβε στα 10 καλύτερα εστιατόρια της χρονιάς στο Λονδίνο, ενώ μπήκε και στον κατάλογο του Michelin 2013 για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία του Λονδίνου. Το περιοδικό Οlive ανακήρυξε την Χριστίνα Μουράτογλου γυναίκα του μήνα στο τεύχος Νοεμβρίου.

Το εστιατόριο, πέραν από ελληνική κουζίνα για την οποία είναι υπεύθυνοι οι σεφ Γιώργος Βενιέρης και Αθηναγόρας Κωστάκος, προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από ελληνικά κρασιά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το Βινσάντο Σαντορίνης. Παράλληλα, στο μενού υπάρχει η μαστίχα Χίου και τσάι από τον Όλυμπο.

Στα κυρίως πιάτα, τα signature dishes, υπάρχουν μπακαλιάρος φρικασέ, αστακός με πάστα αρωματισμένη με βασιλικό και Μεταξά μπράντι.

Ντολμάδες, ταραμοσαλάτα, τη δική τους σπανακόπιτα (φύλλα κρούστας με σπανάκι και φέτα), γίγαντες Πρεσπών με παστουρμά κ.ο.κ. Τα πιάτα αλλάζουν συνεχώς ανάλογα και με την εποχή.

Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, το ζευγάρι παραδέχεται ότι λαμβάνει καθημερινά βιογραφικά Ελλήνων που θέλουν να εργαστούν ως σερβιτόροι.

Οι ίδιοι τονίζουν μάλιστα, ότι τα ελληνικά υλικά που χρησιμοποιούν όπως το λάδι και η φέτα, είναι ιδιαιτέρως ακριβά. Η επιτυχία τους πάντως, τους έχει φέρει προτάσεις από ξενοδοχεία και άλλα εστιατόρια για να συνεργαστούν και να επεκτείνουν την επιχείρηση τους. \”Δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο ακόμα\”, λέει η κ. Μουράτογλου στους FT.

Δείτε εδώ το δημοσίευμα τον FT

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook