Με το μήνυμα «Αποδεσμεύσου», ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, ξεκινάει το 2013 Εκστρατεία Ενημέρωσης στο Νομό Κρήτης, με σκοπό την ενημέρωση για την ύπουλη νόσο της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας. Η εκστρατεία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πανεπιστημιακής Ρευματολογικής Κλινικής του Ηρακλείου.

Σε ενημερωτική ομιλία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, στο Κινηματοθέατρο Rex και ώρα 18:00, στον Άγιο Νικόλαο, οι ομιλητές επεσήμαναν μεταξύ άλλων τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, τρόπους αντιμετώπισης αλλά και νέες θεραπείες.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, τόνισε τα εξής: «Η Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια «ύπουλη» νόσος που μπορεί να ανατρέψει ριζικά τη ζωή νέων ανθρώπων. Απαιτεί έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση που μόνο ο Ρευματολόγος είναι ειδικός γι’ αυτό. Πλέον σήμερα υπάρχουν θεραπείες για να αντιμετωπιστεί, αρκεί οι ασθενείς να φτάσουν νωρίς στον ειδικό και να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος άσκοπα που μπορεί να είναι καθοριστικός, με μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Η Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα χωρίζεται στην Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινολογικά ευρήματα και στην Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα. Είναι μια νόσος που προσβάλει κατά βάση την σπονδυλική στήλη των ασθενών (τουλάχιστον στο ξεκίνημά της), αλλά επιπλέον μπορεί να προσβάλει και περιφερικές αρθρώσεις, ή τα σημεία που συνδέουν τους μύες με τις αρθρώσεις (ενθέσεις), αλλά μπορεί να συνυπάρχουν και εξωαρθρικές εκδηλώσεις από τα μάτια, το δέρμα και το έντερο.

Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στα προαναφερθέντα σημεία, οστικές διαβρώσεις και υπερπαραγωγή οστού. Εάν εξελιχθεί, συχνά ελαττώνεται η κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφονται και περιφερικές αρθρώσεις όπως π.χ. το ισχύο. Ο ασθενής βιώνει πόνο στη μέση και/ή στα υπόλοιπα σημεία «στόχους», πρωινή δυσκαμψία, δυσκολία στην κίνηση, δυσκολία σε καθημερινές λειτουργίες.

«Εάν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, ο ασθενής θα φτάσει αργά ή γρήγορα να αγκυλωθεί σε διαφερετικό βαθμό σε κάθε ασθενή, με ότι αυτό συνεπάγεται, για την καθημερινότητά του και την ποιότητα ζωής του, και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Και αν εδώ συνυπολογίσουμε πως μιλάμε για πολύ νέους σε ηλικία ασθενείς, κάτι τέτοιο πρέπει να φροντίσουμε να αποφευχθεί», δήλωσε ο Δρ. Σιδηρόπουλος, Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Επίκουρος Καθηγητής Ρευματολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η βασική διαφορά μεταξύ της Αξονικής Σπονδυλαρθρίτιδας χωρίς ακτινολογικά ευρήματα και της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας είναι πως στην πρώτη υπάρχει φλεγμονή στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ή στη σπονδυλική στήλη η οποία είναι σε αρχικό στάδιο και δεν είναι ορατή στην απλή ακτινογραφία αλλά μόνο στην Μαγνητική Τομογραφία, ενώ στη δεύτερη η νόσος έχει εξελιχθεί και διακρίνονται πλέον οστικές βλάβες ακόμα και στην απλή ακτινογραφία.

Σύμφωνα με τον κο Εμ. Μπαστάκη, Ρευματολόγο «Η νόσος εμφανίζεται σε νέες γυναίκες και άντρες, συνήθως κάτω των 45 ετών. Η Αξονική Σπονδυλαρθρίτιδα χωρίς ακτινολογικά ευρήματα προσβάλλει εξίσου άντρες και γυναίκες, ενώ η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα προσβάλλει σε μεγαλύτερο ποσοστό τους άντρες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook