Σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους θα έχει αποκατασταθεί η κερδοφορία του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί και θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που θα αφορά περίπου 700 εργαζομένους, από το σύνολο των περίπου 3.000 που απασχολεί σήμερα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνέντευξη Τύπου.

Η εθελούσια έξοδος θα κρατήσει μια με δύο εβδομάδες και στην περίπτωση που δεν υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα η διοίκηση του ΤΤ θα ξανασκεφτεί τι άλλα μέσα έχει στη διάθεσή της, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΤΧΣ Χαράλαμπος Κύρκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο κ. Κύρκος ανακοίνωσε ότι το νέο ΤΤ θα προχωρήσει σε επανατιμολόγηση τόσο δανείων συνολικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ, κυρίως στεγαστικών, αλλά και προθεσμιακών καταθέσεων, με στόχο την εκλογίκευση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα της αγοράς (πτώση για τα καταθετικά επιτόκια και άνοδος για τα επιτόκια δανείων).

Γενικότερα οι τράπεζες στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα της κρίσης, λόγω και των μεγάλων εκροών καταθέσεων, προχώρησαν σε υπέρμετρα υψηλά επιτόκια καταθέσεων σε σχέση με τα αντίστοιχα της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση ανάγκη εκλογίκευσης, είπε ο κ. Κύρκος.

Όπως ανέφερε η διοίκηση του ΤΧΣ, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, υπάρχει υπόδειξη της τρόικας το ΤΤ να τεθεί προς πώληση εντός των επόμενων έξι μηνών.

Τόσο ο κ. Κύρκος όσο και ο πρόεδρος του ΤΧΣ Παναγιώτης Θωμόπουλος, επισήμαναν ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται αυστηρά δεδομένο, καθώς δεν προεξοφλείται ότι μέχρι τότε θα βρεθεί επενδυτής με διαθέσιμα κεφάλαια να εξαγοράσει το ΤΤ.

Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για το νέο ΤΤ, βρίσκονται στην παρούσα φάση σε διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων που δεν τους επιτρέπει με ευκολία να προχωρήσουν και στην απορρόφηση του ΤΤ, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμόπουλος, επισημαίνοντας ότι η τρόικα μπορεί να δεχθεί σοβαρούς λόγους για παράταση της διαδικασίας.

Ερωτηθείς εάν οι συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μπορεί να καλυφθούν από τα κεφάλαια που έχουν ήδη προβλεφθεί, ο κ. Θωμόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα 50 δισ. ευρώ αρκούν.

Σε πολλές τράπεζες σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μια αυξημένη ανάγκη κεφαλαίων, όμως δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι θα ξεπεράσουμε το όριο των 50 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Θωμόπουλος και αναφέρθηκε στη μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους τραπεζών που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω μειώσεων αποδοχών αλλά και αριθμού εργαζομένων μέσω εθελούσιας εξόδου κ.λπ.

Αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίων των μεγάλων τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους, ο κ. Κύρκος, ερωτηθείς κατά πόσο πρέπει να πάρει παράταση η όλη διαδικασία (έχει προγραμματιστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου), είπε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι λίγο ασφυκτικό.

«Όλες οι μεγάλες τράπεζες να βγουν την ίδια στιγμή και να ζητούν κεφάλαια δημιουργεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα\”» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε ότι καθώς η χώρα θα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία, στους αμέσως επόμενους μήνες θα είναι ευκολότερο να έρθουν ξένοι επενδυτές (που θα συμμετάσχουν ενδεχομένως στις αυξήσεις κεφαλαίων).

Σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου του ΤΧΣ, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και υλοποιήθηκαν (ATEbank, T Bank, TT και ορισμένες συνεταιριστικές) διασώθηκαν 29,5 δισ. ευρώ καταθέσεων και 10.000 θέσεις εργασίας.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook