Τους πρώτους… καρπούς αποδίδει το απροκάλυπτο και επικίνδυνο προεκλογικό σινιάλο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Άκρα Δεξιά με την προκλητική «εξύμνηση» του Μπενίτο Μουσολίνι, που πυροδότησε θυελλώδεις αντιδράσεις και έφερε το φασιστικό καθεστώς στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία.

«Ο Μπερλουσκόνι έχει δίκιο για τον Μουσολίνι. Είπε την αλήθεια. Τόση φασαρία για τις δηλώσεις του… Μα τι είπε; Αυτό που σκέφτεται η πλειονότητα των Ιταλών. Ο Μουσολίνι έκανε καλά πράγματα» λέει ο αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης CasaPound Τζανλούκα Ιανόνε, που αυτοπροσδιορίζεται ως φασίστας της τρίτης χιλιετίας.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι ο Μουσολίνι είναι ο μόνος που έκανε καλά πράγματα για την Ιταλία» υποστηρίζει ο Ιανόνε σε συνέντευξή του στην Huffington Post Italia, λέγοντας ότι ο ίδιος θέλει να έχει την προσωπική ελευθερία να αναφέρεται στον Μουσολίνι «τόσο σε φιλοσοφικό επίπεδο, όσο και στον τρόπο που αντιλαμβανόταν το κοινωνικό κράτος».

Ο Τζανλούκα Ιανόνε κατακεραυνώνει σταθερά τη μακρά διακυβέρνηση Μπερλουσκόνι, αυτή τη φορά όμως «προσυπογράφει», όπως λέει, τα λόγια του Καβαλιέρε.

Ερωτηθείς εάν θα ήταν έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο μαζί του, ο Ιανόνε απαντά: «Οι φράσεις του Μπερλουσκόνι είναι ένα πολιτικό νεύμα. Πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Σε αυτά τα 18 χρόνια ο Μπερλουσκόνι έκανε το 1% των όσων έκανε ο Μουσολίνι».

Και ποιες θα είναι οι πράξεις; «Να μελετήσει ο Μπερλουσκόνι τα δέκα σημεία του προγράμματος της CasaPound αρχίζοντας από την έξοδο από το ευρώ και την εθνικοποίηση των τραπεζών» λέει ο Ιανόνε και προσθέτει: «Μετά μπορούμε και να συναντηθούμε. Αλλά μετά τις εκλογές».

Προσβάλλοντας τη δημοκρατική συνείδηση των Ιταλών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προκάλεσε σοκ και οργή την περασμένη Κυριακή δικαιολογώντας μπροστά στις κάμερες -ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος- τη συμμαχία του Μπενίτο Μουσολίνι με τον Χίτλερ.

Με εξαίρεση τους φυλετικούς νόμους, o Μπενίτο Μουσολίνι «έπραξε σωστά» σε άλλους τομείς, απεφάνθη ο Μπερλουσκόνι.

Ο πολιτικός κόσμος κατακεραύνωσε τον πρώην πρωθυπουργό -που απροκάλυπτα φλέρταρε με τις ψήφους των νεοφασιστικών Forza Nuova και Casa Pound- και η Αριστερά του ζήτησε να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς για την προσβολή στη μνήμη και την Ιστορία.

Το θέμα βρίσκεται επί μέρες στην κορυφή της ιταλικής ειδησεογραφίας, ενώ κατά πληροφορίες του Τύπου είναι και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Άνγκελα Μέρκελ και την ευρωπαϊκή Δεξιά και μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου αναμένεται η εκδίωξη του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Ο Καβαλιέρε έκανε τη δική του ανάγνωση της Ιστορίας αποχωρώντας την περασμένη Κυριακή από εκδήλωση μνήμης στο Μιλάνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Ερωτήθηκε από δημοσιογράφο «τι μπορούμε να πούμε σήμερα στους νέους μας για τις ιταλικές ευθύνες στη διάρκεια του φασισμού και του Πολέμου;. Και έδωσε μία απάντηση που ξεπέρασε όλες τις μέχρι σήμερα δηλώσεις σχετικά με τον Μουσολίνι -από το ότι διαβάζει τα ημερολόγιά του έως ότι «δεν σκότωσε ποτέ κανέναν».

«Είναι δύσκολο σήμερα να μπει κανείς στη θέση αυτού που λάμβανε τις αποφάσεις τότε. Σίγουρα, η κυβέρνηση τότε, φοβούμενη ότι η γερμανική ισχύς θα μετατραπεί σε μία γενική νίκη, προτίμησε να συμμαχήσει με την Γερμανία του Χίτλερ αντί να της αντιπαρατεθεί…

»Εντός αυτής της συμμαχίας ήλθε η επιβολή της μάχης και η εξόντωση των εβραίων, συνεπώς οι φυλετικοί νόμοι είναι το χειρότερο λάθος ενός ηγέτη Μουσολίνι, ο οποίος αντιθέτως σε πολλούς άλλους τομείς έπραξε καλά». Αυτή ήταν η απάντηση του αρχηγού της ιταλικής δεξιάς που διεκδικεί την ψήφων των Ιταλών στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.

Ισχυριζόμενος κατ\’ ουσίαν πως ο Μουσολίνι αναγκάστηκε κατά κάποιον τρόπο να ακολουθήσει το χιτλερικό ναζισμό για να μην τον βρει εχθρό του, ο Μπερλουσκόνι είπε πως η Ιταλία δεν έχει τις ίδιες ευθύνες με τη Γερμανία. Υποστήριξε πως υπήρξε μια συνενοχή στο ναζισμό «που στην αρχή δεν συνοδεύτηκε από πλήρη συνειδητοποίηση της κατάστασης».

Περισσότεροι από 7.000 εβραίοι απελάθηκαν από το καθεστώς Μουσολίνι και σχεδόν 6.000 εξ αυτών δολοφονήθηκαν. Οι φυλετικοί νόμοι εναντίον τους είχαν εφαρμοστεί από το καθεστώς Μουσολίνι το 1938 -πριν ξεσπάσει ο Β\’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook