Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με θέμα \”Ειδικά μέτρα για τους «χρυσοθήρες» της οικονομικής κρίσης\” κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Περισυνάκης:

\”Το τελευταίο διάστημα που η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα, αμφιβόλου ηθικής και πολλές φορές και εντιμότητας έχει αρχίσει να εξαπλώνεται.

Η δραστηριότητα ενεχυρίασης, ανταλλαγής και αγοράς χρυσού ασκείται και στην πόλη του Ηρακλείου με τους εκπροσώπους αυτού του κλάδου να παρουσιάζουν αδηφάγο και απενεχοποιημένη διάθεση για τη συγκέντρωση του οικογενειακού χρυσού. Έχει παρατηρηθεί ιστορικά ότι τέτοιες πράξεις-οι οποίες περισσότερο ληστρικές είναι παρά εμπορικές-βρίσκουν έδαφος όταν οι συνθήκες είναι τυραννικές ή εμπόλεμες.

Ανάλογες πρακτικές εφαρμόζονται και σήμερα από τους «χρυσοθήρες» της οικονομικής κρίσης οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την ξαφνική ανέχεια των πολιτών τους καλούν να ενεχυριάσουν, να ανταλλάξουν ή απλώς να πουλήσουν τον οικογενειακό χρυσό για λίγα μόλις ευρώ.

Οι επαγγελματίες του είδους στήνουν καταστήματα μέσα σε μια νύχτα σε κάθε γωνιά της πόλης , αρκεί να πετύχουν ξενοίκιαστο ακίνητο για το οποίο προσφέρουν μίσθωμα ανάγκης στους ιδιοκτήτες τους που πλέον δυσκολεύονται να το συντηρήσουν. Τότε τοποθετούν στην πρόσοψη του καταστήματος μεγάλα πανό που καλούν τον κάθε πολίτη να ξεπουλήσει από οικογενειακά κειμήλια μέχρι και χρυσά «δόντια»!

Αναφορικά με τη νομιμότητα λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων δεν θα μπορούσα να μιλήσω αφού το νομικό πλαίσιο δεν έχει προβλέψει καμία αρμοδιότητα που να μπορεί να ασκηθεί από τους ΟΤΑ ως προς την έκδοση της άδειας λειτουργίας τους. Την ευθύνη για την αδειοδότηση των ενεχυροδανειστηρίων έχει αποκλειστικά η Ελληνική Αστυνομία ενώ για την νομιμότητα των εμπορικών πράξεων που συνάπτονται στα ενεχυροδανειστήρια και τη διακίνηση του χρυσού υπεύθυνο είναι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Σε ό,τι αφορά όμως την ηθική τάξη των πραγμάτων ο Δήμος Ηρακλείου έχει τα μέσα αλλά και τη δυνατότητα να την επιβάλλει προστατεύοντας τους πολίτες και διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή η οποία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση η οποία ελπίζω να είναι παροδική.

Η αρμοδιότητα την οποία ένας ΟΤΑ θα μπορούσε να ασκήσει-και αυτό προτείνω σήμερα ώστε ο Δήμος Ηρακλείου ως πρωτοπόρος να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία- αφορά στον περιορισμό της ανεξέλεγκτης προβολής των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Η παρέμβασή του Δήμου Ηρακλείου θα μπορούσε να γίνει ως προς :

α) τις διαφημιστικές πινακίδες και τα τεράστια πανό που αναρτώνται έξω από κάθε τέτοιο κατάστημα σαν προκάλυμμα προστασίας και νομιμότητας της επιχείρησης και

β) ως προς τα φυλλάδια που διανέμονται στην πόλη προκαλώντας ρύπανση όμοια με εκείνη που πολλές φορές έχει τιμωρήσει ο Δήμος Ηρακλείου σε ανάλογες περιπτώσεις.

Μια τέτοια παρέμβαση από τον Δήμο Ηρακλείου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ειδική καθώς οι εν λόγω επιχειρήσεις δεν ανήκουν στην κατηγορία του υγιούς εμπορίου ούτε θα φέρουν ανάπτυξη στην πόλη. Αντίθετα «παγιδεύουν» ψυχολογικά τους πολίτες με τις τεράστιες αφίσες που αναρτούν διαφημίζοντας ανεξέλεγκτα την ψευδαίσθηση ότι αν κάποιος ξεπουλήσει τον χρυσό που κατέχει ή άλλα τιμαλφή θα ξεπεράσει τα όποια του προβλήματα. Στην πραγματικότητα οι πολίτες καθίστανται φτωχότεροι οικονομικά αλλά και συναισθηματικά λεηλατημένοι.

Με τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης δημόσιας προβολής των εν λόγω επιχειρήσεων εντός του αστικού ιστού θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί μείωση της ψυχολογικής βίας που ασκείται στους οικονομικά πιεσμένους πολίτες οι οποίοι καλούνται να παραδώσουν τον οικογενειακό χρυσό και μαζί με αυτόν και τις πολύτιμες αναμνήσεις και συναισθήματα με τα οποία είναι εμποτισμένος.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο συμβολισμός τέτοιων αντικειμένων έχει πολλές φορές μεγαλύτερη αξία από την εμπορική και το ξεπούλημά τους προκαλεί τα ίδια συναισθήματα με έναν αποχωρισμό που ίσως επαναλαμβάνεται αν πρόκειται πια για οικογενειακά κειμήλια και κληροδοτήματα από ανθρώπους που έχουν ήδη φύγει μια φορά (απεβίωσαν).

Ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης δημόσιας προβολής τέτοιων επιχειρήσεων με αφίσες, ταμπέλες και φυλλάδια θα πρέπει να γίνει με ειδική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που θα προβλέπει ειδικά μέτρα για τις ειδικές περιστάσεις που συντρέχουν.

Αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων δεν μπορεί να υπάρξει με την εφαρμογή του υπάρχοντος κανονισμού του Δήμου Ηρακλείου καθώς αυτός συντάχθηκε και ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση τυχόν παρεκτροπών εντός υγιούς περιβάλλοντος. Επιπλέον θα ήταν άδικο για τον παραδοσιακό εμπορικό κόσμο που πασχίζει να κρατηθεί ζωντανός να αντιμετωπίζεται το ίδιο με εκείνους που ασκούν τέτοιου είδους καιροσκοπικά επαγγέλματα.

Για τους παραπάνω λόγους:

Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να λάβει απόφαση ώστε να τεθούν ειδικοί κανόνες για τον περιορισμό και τον έλεγχο της δημόσιας και υπαίθριας προβολής ενεχυροδανειστηρίων, ανταλλακτηρίων και αγορών χρυσού εντός του αστικού ιστού

 Προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο Ηρακλείου ώστε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας να μεταφέρει και να αναδείξει την πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς το φαινόμενο για το οποίο συζητούμε δεν είναι μόνο τοπικό\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook