Αύριο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί εγκαινιάζεται στο Ηράκλειο (Βασιλική Αγίου Μάρκου) η Α΄Έκθεση Κρητικού Τύπου η οποία θα μεταφερθεί σε όλες τις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και στην Αθήνα.

Κάλεσμα σε όλους τους Κρητικούς να επισκεφτούν την Α΄ έκθεση Κρητικού Τύπου, απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Την έκθεση διοργανώνουν η Παγκρήτια Δημοσιογραφική Ένωση (ΠΑΔΕ ΜΜΕ) και ο typoskrirtis.gr, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου, του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης και την ευγενική χορηγία του Μεσογειακού Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

«Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση που παρουσιάζει τον Κρητικό τύπο τα τελευταία εκατό χρόνια, αναδεικνύοντας θέματα πολιτικά, κοινωνικά, ιστορικά αθλητικά κ. α.» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης και πρόσθεσε:

«Στην έκθεση αλλά και στην ημερίδα ου θ’ ακολουθήσει θα δούμε πως βάδισε και που βαδίζει ο κρητικός τύπος, μέσα από μία μακρόχρονη ιστορική διαδρομή. Γι’ αυτό και θεωρώ απαραίτητη την επίσκεψη όλων των κρητικών στην έκθεση.»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Γιαλυτάκης, χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς και επεσήμανε: «Μέσα από την έκθεση  οι νεότερες σχετικά γενιές θα μάθουν την ιστορία αυτού καθεαυτού του κρητικού τύπου, όπως και πάρα πολλές ιστορικές πηγές του τόπου μας μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι τέτοιες πρωτοβουλίες και εκθέσεις μετατρέπουν τον τύπο συνολικά όχι μόνο σ’ ένα εργαλείο μέσα από το οποίο ενημερωνόμαστε καθημερινά για τα τεκταινόμενα αλλά και σε φορέα αποτύπωσης της ιστορίας του τόπου μας.»

Ο Πρόεδρος της ΠΑΔΕ ΜΜΕ Γιώργος Μοσκοβίτης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Ηρακλείου για τη στήριξη της πρωτοβουλίας και υποστήριξε: «Μια ιδέα της ΠΑΔΕ γίνεται πράξη με ανθρώπους που είχαν πείσμα για την έκθεση.

Η έκθεση αποτελείται από έντυπα που ούτε καν εμείς γνωρίζαμε και βέβαια είναι η δημοσιογραφική ιστορία ανθρώπων που έχουν φύγει.»

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί αύριο στις 10 το πρωί του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου και θα λειτουργήσει μέχρι τις 24 του μήνα. Των εγκαινίων θ’ ακολουθήσει ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος και η προσφορά του» και θα προβληθεί ταινία του Αρχείου Κρήτης – Μονόγραμμα, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος από το δίσκο της Φαιστού έως σήμερα».

Στην ημερίδα που θα ακολουθήσει ομιλητές θα είναι:

– Κώστας Γραμματικάκης (Εκδότης – Συγγραφέας) με θέμα « Η Ζωντανή Ιστορία του Κρητικού Τύπου»

– Δημήτρης Σάββας (Προϊστάμενος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου) με θέμα «Ο Τύπος στο Παλιό Ηράκλειο»

– Γιάννης Παπιομύτογλου (Πρώην Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης) με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος μέχρι το 1980»

– Κωστής Μαμαλάκης (Επιμελητής Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης) με θέμα «Ο Παράνομος Τύπος στα Χρόνια της Κατοχής»

– Μανόλης Κογχυλάκης (Εκπαιδευτικός – Ερευνητής) με θέμα «Ο Κρητικός Τύπος της Διασποράς»

– Σπύρος Επιτροπάκης (Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας Π. Κρήτης – Οικονομολόγος) με θέμα «Οικονομική Κρίση και ο Τύπος»

– Γιώργος Σγουράκης (Πολιτικός Επιστήμων – Πρόεδρος του Αρχείου Κρήτης) – θα προβληθεί ταινία από τη σειρά «Αυτή είναι η Κρήτη» με τίτλο «Ιστορική Επισκόπηση του Κρητικού Τύπου»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook